Nederlandse Vereniging van journalisten

14/10/2003 NVJ Algemeen
NVJ-secretaris Hans Verploeg verontrust over voornemen EU-lid Ierland tot het instellen van een tuchtraad voor de journalistiek

NVJ-secretaris Hans Verploeg maar ook Johan Fritz van het International Press Institute (internationale organisatie van hoofdredacteuren) tonen zich verontrust over het feit dat de Ierse regering het voornemen heeft zelfregulering in de media te vervangen door een door de overheid ingestelde tuchtraad. De Ierse regering, geadviseerd door een werkgroep van juristen ziet zelfregulering niet langer als een adequaat middel voor de klachten over de media. De media waren uitgesloten van deelname aan deze groep van experts die is ingesteld door de Ierse minister van Justitie. De ontwikkelingen in Ierland zullen zeker de aandacht trekken van ander Europese regeringen.

Verploeg is in dit verband benieuwd naar het officiële standpunt van de Nederlandse staatssecretaris voor de media mevrouw Van der Laan over de huidige stand van zaken in ons land als het gaat om klachtenregulering via de Raad voor de Journalistiek. Dit als instrument voor zelfregulering naast een ieders mogelijkheid om een beroep te doen op de rechter.

De NVJ is wel van mening dat het geen kwaad kan om de discussie over de positie van de Raad te heropenen maar dan vooral in relatie tot de beroepsgroep alsmede het publiek. Pogingen van sommige tijdschriftuitgevers om de Raad voor de Journalistiek als instituut om zeep te helpen acht Verploeg spelen met vuur. Er is immers geen beter onafhankelijk en tegelijkertijd vakbekwaam college voor handen.

Informatie: NVJ 020-6766771