Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid



Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Wilhelmina van Pruisenweg 104 Binnenhof 1A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA 's-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
- AVB/AIS/03 64336

Onderwerp Datum Kwaliteitsbureau NVAB en RGO-advies 14 oktober 2003

Onlangs hebben de Vaste Commissies voor VWS en SZW een afschrift ontvangen van een brief van de Arbodienst DSM van 2 augustus 2003. Deze brief bevat een pleidooi om het Kwaliteitsbureau van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) te steunen en het advies op te volgen van de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO) over de wetenschappelijke infrastructuur arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. Ook enkele andere steunbetuigers hebben een dergelijk afschrift aan de commissies gezonden.

In een `open brief' van de NVAB aan de Ministeries van SZW en VWS heeft de NVAB een zelfde onderbouwing gegeven voor ondersteuning van het Kwaliteitsbureau en opvolging van het RGO-advies.

Hierbij ontvangt u ter informatie een afschrift van de brief aan de NVAB over de verdere professionalisering van de bedrijfsgezondheidszorg.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)



2 AVB/AIS/03 60385

Bijlage: Afschrift brief aan NVAB (AVB/AIS/03 60385)

Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde Postbus 90801 2509 LV Den Haag Mevrouw M. A-Tjak Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 1594 Telefoon (070) 333 44 44 5602 BN EINDHOVEN Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer ma/ep 2003-139 AVB/AIS/03 60385 (070) 333 47 41

Onderwerp Datum Contactpersoon Kwaliteit van de bedrijfsgezondheidszorg 14 oktober 2003 P. Biemans

Geachte mevrouw A-Tjak,

In uw brief van 1 augustus jl. uit u uw zorgen over de ontwikkeling van de kwaliteit van de Nederlandse bedrijfsgezondheidszorg. U pleit voor financiële steun vanuit de Ministeries van SZW en VWS voor het per 1 januari 2004 op te richten Kwaliteitsbureau NVAB, en het opvolgen van het advies van de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO) over de wetenschappelijke infrastructuur op het gebied van de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. Mede namens de Minister van VWS ontvangt u hierbij mijn reactie.

Ik waardeer uw inzet om de verdere professionalisering van de beroepsgroep gestalte te geven. Met het Richtlijnenbureau van de NVAB heeft u daarin sinds het jaar 2000 fors geïnvesteerd. Uw vereniging heeft de professionalisering tijdens afgelopen jaren vanuit een sterke eigen verantwoordelijkheid serieus opgepakt, met de gezamenlijke steun van de Ministeries van SZW en VWS.

De RGO adviseert een substantiële financiële investering in de wetenschappelijke infrastructuur van de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, ter ondersteuning van de verdere professionalisering van de bedrijfsarts. De Ministeries van VWS en SZW zullen binnenkort een reactie op het RGO-advies naar de Tweede Kamer sturen. In het najaar organiseert de RGO in samenwerking met de Ministeries van SZW en VWS een invitiational conference over het advies.



3 AVB/AIS/03 60385

Op dit moment kan ik nog geen besluit nemen over het financieel steunen van de activiteiten van uw organisatie. In de overweging die voorafgaat aan de beslissing zullen wij de activiteiten in ogenschouw nemen die gedurende de afgelopen jaren reeds zijn uitgevoerd en kijken naar de activiteiten die u voorstelt in het Strategisch beleidsplan 2004-2008 voor een Kwaliteitsbureau NVAB. Op basis daarvan zullen wij bezien of en hoe de ministeries dit kunnen ondersteunen, rekening houdend met de budgettaire beperkingen in deze in economisch opzicht minder rooskleurige tijd. Binnenkort zult u een uitnodiging ontvangen voor een gesprek op ambtelijk niveau, bij voorkeur in oktober 2003, naar aanleiding van uw subsidieverzoek.

Ik wil u tot slot van harte bedanken voor uw onderbouwing van de voorgenomen activiteiten van de NVAB. Verder ga ik er vanuit dat er langs deze weg tijdig dit jaar besluitvorming zal kunnen plaatsvinden.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)

cc. - Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
- Diverse steunbetuigers (verzendlijst)