European Commission

IP/03/1369

Brussel, 10 october 2003

Vrouwen ontbreken in het Europees industrieel onderzoek, maar het bedrijfsleven streeft ernaar hierin verandering te brengen

In het algemeen is slechts 15% van de EU-industriële onderzoekers vrouw, ondanks een stijging in het percentage vrouwelijke afgestudeerden. Dit is één van de bevindingen van de rapporten die vandaag door de Commissie worden gepresenteerd. Meer dan 350 deelnemers uit meer dan 40 landen vergaderden in Berlijn om het document Women in Industrial Research (WIR) speeding up changes in Europe te bespreken. De conferentie, die samen met het Duitse Bondsministerie van Onderwijs en Wetenschappen werd georganiseerd, vormt een essentiële stap in de EU-strategie ter bevordering van de deelname van vrouwen aan het onderzoek in Europa. Gebaseerd op het rapport "WIR - A wake up call for European Industry", werden de resultaten van een Europese studie over statistische gegevens en case studies, nationale en bedrijfsstrategieën en goede praktijken voorgesteld en besproken. De algemene doelstelling van de conferentie was om samen met ondernemingen eventuele acties voor te bereiden en te ontwikkelen, teneinde de aanwezigheid van vrouwen in het industrieel onderzoek te vergroten: een groep bedrijfsleiders presenteerde in Berlijn een blauwdruk om de deelname van vrouwen aan industrieel onderzoek te stimuleren.

Vrouwen in industrieel onderzoek zijn een verwaarloosde hulpbron. Zij vertegenwoordigen slechts vijftien percent van de 500.000 onderzoekers die in Europa in de industrie werken, zei de Europese Commissionaris voor Onderzoek Philippe Busquin. Indien Europa zijn doelstelling haalt om tegen 2010 3% van zijn bruto binnenlands product (BBP) in onderzoek te investeren, moeten wij al onze hulpbronnen inzetten in het bijzonder de vrouwen, die reeds een opleiding hebben gehad maar mogelijk met werken zijn gestopt omdat de bedrijven en de maatschappij hen niet steunden. Daardoor kan het voor vrouwen onmogelijk worden een evenwicht te vinden tussen hun beroepsleven en hun gezinsleven. Het wekt zelfs nog meer verbazing dat de EU-lidstaten met een zeer hoog absoluut aantal onderzoekers het laagste percentage vrouwen in industrieel onderzoek hebben.

Vrouwen scoren goed in wetenschappen maar krijgen geen jobs

Achter het gemiddelde van 15 % (gebaseerd op de situatie in de tien lidstaten waarvoor de gegevens genderspecifiek zijn), liggen grote verschillen per land: van 24 % in Portugal tot slechts 9 % in Oostenrijk of 9,6 % in Duitsland, waar ongeveer 150.000 (d.w.z. een derde) van alle industriële onderzoekers in de EU-lidstaten werken. In de toetredingslanden is het aandeel vrouwen in het industrieel onderzoek hoger (25,8%), maar ook daar is de populatie klein. Het gemiddelde over de 25 landen (15,9 % ) neemt met slechts 1% toe in vergelijking met de EU-15.

Vrouwen maakten in 2000 in de EU 30 % uit van alle gediplomeerden van het hoger onderwijs in wetenschap en technische vakken. Hun aantal was recentelijk gestegen, zoals ook het aantal afgestudeerden in totaal, maar het kan niet worden gezegd dat het scholingsniveau de beperkende factor is. Immers, van de 100 hooggekwalificeerde vrouwen zijn er slechts 78 aan het werk: het overeenkomstige aantal bij mannen bedraagt 87.

Statistieken

In het nieuwe rapport Women in industrial research: Analysis of statistical data and good practices of companies, dat vandaag is gepubliceerd, worden de resultaten voorgesteld van een statistische analyse van de situatie van vrouwen in industrieel onderzoek. De gegevens bestrijken alle EU-lidstaten, toetredingslanden en geassocieerde landen, maar betreffen ook de situatie in andere OESO-landen zoals de U.S., Canada en Japan. Het verslag identificeert en beschrijft ook dertig goede praktijken om tot meer vrouwelijke participatie en een betere loopbaanontwikkeling in onderzoek in de particuliere sector te komen.

Goede praktijken in bedrijven over heel Europa

Talirijke bedrijven hebben de noodzaak ingezien om het potentieel aan vrouwelijke onderzoekers die zich tijdelijk uit loopbanen in het actieve onderzoek hebben teruggetrokken, weer in te zetten. Er bestaan in verschillende bedrijven in Europa verschillende initiatieven. Openheid en transparantie binnen de bedrijfscultuur zijn voorafgaande voorwaarden voor het ontwikkelen en stimuleren van het potentieel aan arbeidskrachten. De vergaring en publicatie van gegevens over de positie en de rol van vrouwen in de organisatie is de eerste stap naar het uitstippelen van een doeltreffend gelijkekansenbeleid, in het bijzonder op het gebied van onderzoek.

Tijdens de conferentie stelde de Commissie een nieuwe brochure voor : Women in industrial research Good Practices in companies across Europe. Deze brochure is samengesteld uit een reeks case studies die zijn gebaseerd op door bedrijven verschafte gegevens in antwoord op een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie, de WIR-groep van deskundigen en de European Industrial Research Management Association (EIRMA).

De voorgestelde voorbeelden bestrijken talrijke initiatieven op de gebieden aanwerving, netwerkvorming, mentoring, monitoring, diversiteit, flexibiliteit en gezinsvriendelijke beleidsvormen. Het praktijkrapport bevat ook interviews met vrouwelijke onderzoekers in verschillende stadia van hun loopbaan, alsmede met personeelsvertegenwoordigers van leidende O&O-ondernemingen. Het verslag verschaft zowel bedrijven als werkgevers ideëen voor praktijken en beleidsvormen die ertoe bijdragen het vrouwelijk potentieel in hun onderzoek veilig te stellen, waardoor hun concurrentiepositie wordt verbeterd.

Verbintenis van CEO-groep

De industrie heeft de uitdaging opgenomen die vervat was in de oproep welke de Commissie eerder dit jaar deed bij de eerste presentatie van het rapport WIR: A wake up call for European industry. Commissaris Philippe Busquin had de heer Andrew Gould, topman van Schlumberger France, uitgenodigd om een groep van vooraanstaande bedrijfsleiders in het leven te roepen die bereid zijn de situatie van vrouwelijke onderzoekers in hun bedrijven te verbeteren. De Commissie juicht hun initiatief sterk toe en zal het steunen.

De conferentie

De conferentie in Berlijn was geconcentreerd op de volgende hoofdthema's :

* Jonge wetenschappers hoe kunnen méér jonge vrouwen worden gemotiveerd voor een loopbaan in industrieel onderzoek,
* carrières voor vrouwen in industrieel onderzoek en goede praktijken van bedrijven,

* grotere deelneming van vrouwen aan innovatie en ondernemen,
* verbetering van de fundamentele kennis over vrouwen in industrieel onderzoek,

* topvrouwen in industrieel onderzoek,

* betekenis van rolmodellen, netwerkvorming en mentoring.

Begin volgend jaar komt het congresverslag beschikbaar. Voor nadere informatie over de conferentie en daarmee verband houdende activiteiten, kunt u de volgende site raadplegen:

http://www.wir-conference.de/.

Rapporten over vrouwen in industrieel onderzoek

De volgende rapporten over vrouwen in industrieel onderzoek zijn beschikbaar in het Engels als gedrukte versie of elektronisch op

http://europa.eu.int/comm/research/wir:

* Verslag van de Groep Deskundigen op hoog niveau: Women in Industrial Research A wake up call for European Industry, Helga Rübsamen-Waigman et al. (eds.); nu ook beschikbaar in het Duits en het Frans, 76 bladzijden

* Studie: Women in Industrial Research Analysis of statistical data and good practices in companies, Danièle Meulders et al. (eds.), 164 bladzijden

* Goede Praktijken: Women in Industrial Research Good practices in companies across Europe, 32 bladzijden

Voor nadere inlichtingen over Women and Science-activiteiten kunt u de volgende site raadplegen:

http://europa.eu.int/comm/research/science-society/women-science/women
-science_en.html