Praktijkonderzoek Veehouderij

Vermindering zakking veengrond op Praktijkcentrum Zegveld door onderwaterdrainage

Op praktijkcentrum Zegveld werd donderdag 2 oktober een veldproef aangelegd om onderzoek te kunnen doen naar het infiltreren van oppervlaktewater door middel van drains. Onderzocht wordt of de zakking van veengrond sterk beperkt kan worden, met behoud van een rendabele melkveehouderij. Door infiltratie stijgt naar verwachting de grondwaterstand in de zomer, waardoor de veenafbraak vermindert. De drainage zorgt in de winter voor een betere waterafvoer, wat tot een betere draagkracht leidt. Het innovatieve experiment wordt uitgevoerd door het Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group en Alterra.

De zakking van zuivere veengronden schommelt tussen de 5 en 12 mm per jaar en is vooral afhankelijk van het slootwaterpeil. Tachtig procent van de zakking wordt veroorzaakt door te lage grondwaterstanden en hoge temperaturen in de zomer. Het verhogen van de slootpeilen in de zomer leidt slechts tot een zeer geringe stijging van het grondwaterniveau. De oorzaak hiervan is de hoge infiltratieweerstand van veensloten. Een groot nadeel van een hoge slootpeilen is dat tijde van een neerslagoverschot of een neerslagpiek de waterafvoer uit de veenbodem sterk vertraagd wordt, met als gevolg een onvoldoende draagkracht van de graszode. Het verhogen van het slootpeil is daarom niet de ultieme oplossing voor de zakkingsproblematiek. De oplossing wordt gezocht in een forse verhoging van het grondwaterniveau in de zomer. Met een veldexperiment moet duidelijk worden in hoeverre het aanbrengen van onderwaterdrains in veengrond invloed heeft op de grondwaterstand en de vochthuishouding van de bodem. Het verhogen van de vochtverzadigde zone in de veen bodem moet leiden tot remming van veenoxidatie en maaiveldzakking.

Het proefperceel met de onderwaterdrainage wordt aangelegd op het Praktijkcentrum voor het veenweide gebied "Zegveld" te Zegveld. Het praktijkcentrum is het enigste proefbedrijf ter wereld op veengrond. Het praktijkcentrum in een melkveebedrijf van de Animal Sciences Group van Wageningen UR te Lelystad. Er worden ruim 90 koeien gemolken en 75 schapen gehouden. Op het praktijkcentrum worden proeven uitgevoerd voor onderzoek voor veehouderij, natuur en milieu in het veenweidegebied. Veel onderzoek richt zich op de integratie van duurzame veehouderij en agrarisch natuurbeheer op een gangbaar melkveebedrijf. Verder doen we onderzoek naar voeding van melkvee, graslandgebruik, stikstofbemestingsniveau op veengrasland, opfok van kalveren, ontwatering en het gebruik van veengrasland, ruwvoeropslag, en emissiearme mestaanwendingssystemen voor grasland met slechte draagkracht van de zode.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 14-10-2003 16:45.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl