Gemeente Hengelo

Stadsmonitor geeft een tussenstand

Merendeel beleidsprogramma's ligt op koers

In het kader van het GSB-beleid doet Hengelo mee aan de Stadsmonitor, een middel om de ontwikkelingen in de samenleving van Hengelo te schetsen aan de hand van overzichtelijke plaatjes en korte toelichtingen. Daarbij worden de geformuleerde doelen van een elftal beleidsprogrammas vergeleken met de uitgangssituatie en de huidige situatie.

Resultaten zichtbaar in een oogopslag

Door de vorderingen van elk programma zichtbaar te maken in een diagram kan in een oogopslag worden vastgesteld op welke onderdelen de resultaten achterblijven bij de gestelde doelen. Hengelo maakt zo voor iedereen zichtbaar of we er als samenleving in slagen om waar te maken wat we ons hadden voorgenomen.

De nulmeting heeft plaatsgevonden in 1999. De doelen moet eind 2004 bereikt zijn. Onlangs is een tussenmeting verricht om te bepalen welke programma's op koers liggen.

De huidige resultaten: een tussenstand

Meer dan de helft van de elf beleidsprogrammas ligt goed op koers. Dat zijn de beleidsprogramma's Versterken economische structuur, Naar een vernieuwende arbeidsmarkt, Kwetsbare groepen, Nieuwe impulsen verenigingsleven, Hart van Zuid en Versterking fysieke leefomgeving.

De beleidsprogramma's Bereikbaarheid en Stadscentrum blijven duidelijk achter. Bij drie beleidsprogramma's is sprake van een beperkte achterstand: Opgroeien in de stad, Wonen en Sociale kwaliteit in wijken.

Signaleren, maar niet verklaren

De Stadsmonitor signaleert, maar verklaart niet. Het antwoord op de vraag waarom de doelen niet gehaald worden, kan niet aan de hand van de Stadsmonitor verkregen worden. De betrokkenen van elk beleidsprogramma gaan de komende weken na wat de mogelijke oorzaken zijn van achterblijvende ontwikkelingen. Op basis hiervan gaat het college van B en W voorstellen doen voor bijsturing. Bijsturing kan het best gebeuren binnen de afspraken met betrekking tot de beleidsbegroting. In de toekomst zal de Stadsmonitor daarom beter gaan aansluiten bij deze beleidsbegroting.

De conclusies van de Stadsmonitor leiden overigens niet tot een beoordeling van het gemeentelijk beleid, aangezien de gemeente maar één van de organisaties is die betrokken zijn bij het realiseren van de doelstellingen.

Achtergronden van de Stadsmonitor

Hengelo is één van de steden in Nederland die meedoen aan het Grotestedenbeleid (GSB), dat gericht is op de betere benutting van de mogelijkheden en het oplossen van problemen op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Bovendien dient het beleid de dreigende sociale en ruimtelijke tweedeling binnen de stedelijke samenleving te helpen voorkomen. Hiertoe is door het kabinet en de besturen van de grote steden een aantal beleidsdoelen opgesteld die zijn vertaald in streefcijfers, de zogenaamde ijkpunten. Het vaststellen van deze ijkpunten en het monitoren van de resultaten is een essentieel onderdeel van het GSB-beleid geworden. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de Stadsmonitor.