Gemeente Dordrecht


---

Startnotitie integratie en interculturalisatie
College: Gesprek over samenleven in Dordrecht

Vincent Brinkhof

Het gemeentebestuur wil samen met partners en inwoners uit de stad beleid ontwikkelen dat het voor autochtonen en allochtonen mogelijk maakt om samen te leven in Dordrecht (diversiteitsbeleid). In een startnotitie aan de gemeenteraad, "Integratie en interculturalisatie: diversiteit in Dordrecht", beschrijft het college van Burgemeester en Wethouders hoe zij het integratiebeleid wil herijken en wat daarin de rol van de gemeente is.

Om tot beleid te komen dat aansluit bij de wensen en noden van de stad, is input nodig. De gemeente wil een regierol vervullen in dit proces om tot nieuw beleid te komen.
Het gemeentebestuur hoopt tussen november van dit jaar en maart 2004 inbreng voor het beleid te krijgen uit de stad door een reeks ontmoetingen tot stand te (doen) brengen. Partners en organisaties in de stad kunnen hierin een intermediaire rol vervullen en hebben ook hun eigen traject.

Thema's
Wethouder Welzijn Hans Spigt: "Het nieuwe beleid bereikt straks zijn doel, als mensen vanuit een zelfstandige positie kunnen deelnemen aan de Dordtse samenleving. Economisch zelfredzaam zijn en participeren in netwerken zijn daarvoor belangrijke graadmeters". Onderwerpen om te bespreken met de stad zijn in ieder geval onderwijs, jeugd, sociaal-economische positie, veiligheid en volkshuisvesting. Het college van Burgemeester en Wethouders organiseert hierover een reeks rondetafelgesprekken. Nieuwe onderwerpen kunnen door de stad worden toegevoegd, als daaraan behoefte is.

Inburgering oudkomers
Inburgering is een eerste essentiële stap op weg naar integratie. Nieuwkomers en oudkomers zijn verplicht een inburgeringstraject te volgen met als doel het verwerven van voldoende zelfredzaamheid om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Oudkomers verkeren vaak nog steeds in een achterstandspositie. Voor deze doelgroep heeft het college van Burgemeester en Wethouders ingestemd met nieuwe richtlijnen. Nieuw is dat oudkomers een borgsom moeten gaan betalen, er een contract wordt afgesloten en dat het traject binnen twee jaar moet zijn afgerond. De Nederlandse les moet aansluiten op de rol die de oudkomer heeft. Het kan gaan om een opvoeder, verzorger van zieken of een buurtbewoner. De nieuwe richtlijn is in eerst instantie bedoeld voor oudkomers die opvoeder zijn.

Commissiebehandeling
De commissie Onderwijs en Welzijn bespreekt de startnotitie en de notitie inburgering oudkomers in haar vergadering van woensdag 29 oktober. Het ontwikkelen van diversiteitbeleid is een voornemen uit het Meerjaren Beleidsprogramma 2002-2004. Bij diversiteitsbeleid ligt het accent meer dan bij integratiebeleid op de individuele kracht, kwaliteiten en talenten van inwoners door het her- en erkennen van verschillen tussen mensen. Ook wordt meer nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van burgers, bijvoorbeeld bij het overbruggen van verschillen.

De praktijk laat zien dat:

* de sociale cohesie binnen verschillende bevolkingsgroepen versterking behoeft,

* diversiteit onder etnische minderheden is toegenomen,
* de maatschappelijke positie van etnische minderheden op vele terreinen voor verbetering vatbaar is en

* er meer gebruik gemaakt kan worden van inwoners met een andere etnische achtergond dan de Nederlandse.