Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 14 oktober 2003

Verkeersveiligheidswet: van uitstel naar afstel?


Agalev vreest dat de beslissing van minister Anciaux om de invoering van de verkeersveiligheidswet uit te stellen tot 1 februari 2004 wel degelijk te maken heeft met onenigheid tussen de paarse partijen met bepalingen uit deze wet. Verschillende VLDers hebben zich te pas en te onpas uitgesproken tegen hogere boetes. Jean-Marie Dedecker lanceerde zelfs een hele campagne hierrond.

Agalev herinnert eraan dat de nieuwe verkeersveiligheidswet bijzondere bescherming bood aan zwakke weggebruikers. Verkeersovertredingen, zoals parkeren op fietspaden, zebrapaden, of plaatsen voor gehandicapten, die de zwaksten in het verkeer zoals kinderen of ouderen, in gevaar brengen, werden hoge gerangschikt en dus ook zwaarder beboet. Daarnaast werd ook een aanzet gegeven tot een administratieve afhandeling van overtredingen, om meer ruimte te bieden voor handhaving.

Dat minister Anciaux nu ook het parkeren in tunnels zwaar wil gaan aanpakken - zoals hij stelde in 'Voor de Dag' - steunt Agalev natuurlijk. Dat daar nog nooit eerder iemand op gekomen is... Of ook het parkeren onder bruggen overal moet beteugeld worden, weten we niet zeker: misschien moet dit iets genuanceerder bekeken worden.

Agalev wijst er ten slotte op dat de paarse partijen zes maanden de tijd hebben gehad om de uitvoeringsbesluiten op de verkeersveiligheidswet die gewezen mobiliteitsminister Durant klaar of in voorbereiding had, ook effectief uit te voeren. We kunnen alleen maar vaststellen dat mevrouw Onkelinx maar ook minister Anciaux zelf de zaak hebben laten liggen, geen initiatieven hebben genomen naar justitie, politie en de gemeenten, zodat nu de afgesproken termijn niet meer gehaald wordt. Het sluitstuk van de Staten-Generaal rond verkeersveiligheid van Verhofstadt I staat daarmee op losse schroeven.

We kunnen nu alleen nog maar hopen dat minister Anciaux voet bij stuk houdt en de verkeerswet, de uitvoeringsbesluiten erop of de Straatcode niet laat uithollen. Zodat van uitstel geen afstel komt...

Johan Malcorps, Vlaams parlementslid 0495 27 59 65
---
Agalev Persdienst
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/