Provincie Zuid-Holland

Persbericht

13-10-2003
Druk zwemseizoen voorbij
36.000 websitebezoekers, 4500 telefoontjes en 300 e-mails

Op 1 oktober 2003 liep het officiële zwemseizoen ten einde. Dit houdt in dat de zwemwatertelefoon niet meer gebeld kan worden en de provinciale website geen actuele gegevens meer geeft. Ook de waterkwaliteitsbeheerders voeren bij de zwemlocaties geen metingen meer uit. Op grond van de laatste meetgegevens is besloten alle zwemverboden en negatieve zwemadviezen in te trekken. Conclusie: het was een druk zwemseizoen.

De warme zomer leidde tot veel drukte en maatregelen. Nog voordat het zwemseizoen officieel van start ging, moest begin april voor de Zevenhuizerplas een negatief zwemadvies worden ingesteld, Dit vanwege hoge concentraties rode alg. Veel zwemlustige honden werden daar ziek van.

Geheel negatief zwemadvies
Eind juli zorgde de warmte voor een grote toename van de blauwwier. De provincie bracht daarom begin augustus een negatief zwemadvies uit voor de Vijver Oosterpark bij Ridderkerk. De dagen daarna volgden steeds meer negatieve zwemadviezen totdat op 7 augustus voor vrijwel al zwemplassen in Zuid-Holland het zwemmen werd ontraden. Alleen voor de Noordzee en de Grevelingen gold dit niet. Later werden voor vijf zwemlocaties zwemverboden ingesteld, meestal door een te grote overschrijding van de gezondheidsnorm door giftige blauwwieren. In de weken die volgden, werden verschillende besluiten weer ingetrokken. Nu gelden er nergens maatregelen meer.

Toename raadpleging zwemwatertelefoon en internet De zwemwatertelefoon is dit jaar vaker gebeld dan in voorgaande jaren, zo'n 4500 maal. Met bijna 900 telefoontjes op één dag was donderdag 7 augustus de topdag van het seizoen. Ook het internet is vaker geraadpleegd dan ooit. De teller stond begin oktober op bijna 36.000. Ook kwamen er bijna 300 e-mails binnen met vragen over het zwemmen in oppervlaktewater, die allemaal persoonlijk antwoord hebben ontvangen.