Gemeente Den Haag

oktober 2003
Nieuw bedrijfsverzamelgebouw voor innoverende bedrijven (14 oktober)

Vandaag heeft het college van b. en w. ingestemd met het voorstel voor de herontwikkeling van de oude Caballerofabriek in de Binckhorst tot een bedrijfsverzamelgebouw voor telecom-, ICT- en multimediabedrijven. Het is één van de eerste uitwerkingen van de onlangs vastgestelde gebiedsvisie Binckhorst. Het college wil hiermee de aantrekkingskracht van de Binckhorst voor startende en innoverende bedrijven vergroten.

In 2001 heeft de gemeente hiervoor de Caballeropanden al aangekocht. De panden gaan de Binckhorst Innovatie Fabriek heten en bestaan uit circa 12.000 m2 kantoren en bedrijfsruimte, een starterscentrum en ontvangstruimte. Het starterscentrum BViT, dat al in februari van dit jaar is geopend, verhuurt flexibele werkplekken en levert diensten zoals receptie, boekhouding en coaching.

De oude Caballerofabriek die gelegen is aan de Saturnusstraat, tussen de Maanweg en de Zonweg, en omgeven is door het water van de Binckhorsthaven, wordt ontwikkeld met behoud van de industriële uitstraling. Daarbij is een speciale plek toebedacht voor het voormalige Ketelhuis, waar een ontvangst- en presentatieruimte komt met een horecafunctie.

Inzet van de gemeente is om in het Caballerocomplex met flexibele huurcontracten een breed scala aan telecom-, ICT- en multimediabedrijven te huisvesten. Dit sluit aan bij het streven van Den Haag om de ICT-sector te stimuleren. Ook wil Den Haag met de Binckhorst Caballero Fabriek tegemoet komen aan het tekort aan kleinschalige bedrijfsruimte voor met name startende ondernemers. Uit onderzoek blijkt dat veel jonge bedrijven uit hun huidige huisvesting zijn gegroeid en op zoek zijn naar een nieuw onderkomen. Ook voor nieuwe, nog op te richten bedrijven is een bedrijfsverzamelgebouw met ondersteunende diensten vaak een aantrekkelijke vestigingsplaats.

Voor de herontwikkeling van de Caballeropanden krijgt de gemeente zowel subsidie van het ministerie van Economische Zaken als Europese subsidie. De totale investering inclusief subsidie s is ruim EUR 10 miljoen. EUR 3,9 miljoen wordt betaald door de gemeente uit het meerjarenprogramma Stedelijke Vernieuwing. Medio 2004 wordt het plan uitgewerkt en aanbesteed. De uitvoering zal naar verwachting eind 2004 starten en in 2008 gereed zijn. Het plan moet circa 500 arbeidsplaatsen opleveren.