Gemeente Den Haag

oktober 2003
Langer terrasseizoen in Den Haag (14 oktober)

Het college van Burgemeester & Wethouders heeft vandaag ingestemd met de nieuwe beleidsregels voor terrassen. Vanaf 1 maart 2004 geldt voor de huur van terrassen een termijn van acht maanden: van 1 maart tot 1 november. Exploitanten die ook in de wintermaanden een terras willen, kunnen hiervoor gemeentegrond huren voor de periode tussen 1 november en 1 maart.

De gemeente komt met deze regeling tegemoet aan de wensen van ondernemers. Op dit moment geldt voor de huur van terrassen door horecaondernemers nog een verhuurperiode van zes maanden voor het zomerseizoen, en een termijn van zes maanden voor herfst en winter. Het blijkt echter dat het terrasseizoen in de horeca langer duurt dan die zes maanden, naar schatting van 1 maart tot 1 november.

Verder komen er specifieke regels voor de detailhandel in voedingsmiddelen die een zitje wil waar klanten hun gekochte waar kunnen nuttigen. Dit betreft bijvoorbeeld croissanteries, visboeren, traiteurs of bakkerijen. Volgens de nieuwe omschrijving kan de detailhandel een zitgelegenheid van maximaal 1,5 meter diep en vier meter breed hebben, maar wel direct aansluitend op de gevel van hun zaak. Dit wordt alleen overdag toegestaan, tussen 7.00 uur en 19.00 uur; daarbuiten moet alle meubilair opgeruimd zijn. Verkoop en bediening zijn er niet toegestaan, net als het drinken van alcohol (op grond van de Drank- en Horecawet). Deze maatregel voorziet in uniformiteit in het straatbeeld, waardoor controle en handhaving eenvoudiger worden.