Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 10 en 14 oktober 2003

Op vrijdag 10 oktober en dinsdag 14 oktober 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen.

Rapportage gemeenschappelijke regelingen 1e helft 2003 Het college heeft kennisgenomen van de rapportage Gemeenschappelijke Regelingen over de eerste helft van 2003. Deze rapportage is gemaakt op verzoek van de commissie Bestuurszaken. De rapportage is bedoeld om de benoemde bestuurlijke vertegenwoordigers van de gemeente verantwoording te laten afleggen over de wijze waarop zij de gemeente hebben vertegenwoordigd en de belangen van de gemeente in de gemeenschappelijke regeling hebben behartigd. Daarnaast geeft de rapportage een informatief overzicht voor de raad en college van de lopende zaken in de verschillende gemeenschappelijke regelingen. Het presidium wordt verzocht de rapportage agenderen voor de commissie Bestuurszaken van 20 oktober en de gemeenteraad van 10 november.

Risicoanalyse Parkshuttle
Het college heeft kennisgenomen van zijn positie in het project Parkshuttle en de hierbij behorende (financiële) risicos. Hoewel de middelen voor dit project grotendeels afkomstig zijn van de Stadsregio en Connexxion deelt de gemeente wel in de risicos. Om die risicos zo veel als mogelijk te beperken zullen de afspraken tussen de gemeente Capelle aan den IJssel, de Stadsregio en Connexxion in een contract worden vastgelegd. Daarnaast heeft het college aangegeven dat de projectleiding nauwlettend toe moet zien op handhaving van de uitgangspunten: een sobere en doelmatige aanleg, zoals vastgesteld in het programma van eisen:
- Als bij de uitwerking mocht blijken dat de middelen tekort schieten en een aanvullende subsidie nodig is dan loopt de besluitvorming over aanvragen daarvan eerst via het college. Dat geldt ook voor nog te maken afspraken over de verantwoordelijkheid voor het beveiligen van kruispunten en voor eventuele problemen die kunnen ontstaan door zakken van de ondergrond.
- Ten slotte is vastgelegd dat Capelle niet langer verantwoordelijk is voor het aanleggen van een fietsvoorziening op het viaduct van de Parkshuttle. In verband met ruimtegebrek is een andere oplossing gevonden voor de regionale fietsroute.

Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs Het college heeft bepaald dat de modelverordening van de VNG uitgangspunt zal zijn voor de bespreking van de portefeuillehouder met het onderwijsveld..

Implementatie Wet Werk en Bijstand
Het college heeft kennisgenomen van de projectopzet voor de implementatie van de Wet Werk en Bijstand die per 1 januari 2004 wordt ingevoerd. De nieuwe wet vervangt de huidige Algemene bijstandswet, de Wet inschakeling werkzoekenden en het besluit I/D-banen. Verder heeft het college de eerdere besluiten om een bestuursopdracht arbeidsmarktbeleid uit te brengen en een uitvoerend zorgbeleid binnen Sociale Zaken uit te werken, ingetrokken. In plaats daarvan zal de werkgroep arbeidsmarktbeleid, onder verantwoordelijkheid van de projectgroep Wet Werk en Bijstand, beleid ontwikkelen. Het deelsectorhoofd Sociale Zaken is gemandateerd om eventuele subsidies voor implementatiekosten aan te vragen.

Betuiging van adhesie i.v.m. bezuinigingen Stichting Reclassering Nederland
Het college heeft ingestemd met de brieven aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Stichting Reclassering Nederland (SRN). In deze brieven ondersteunt de gemeente het protest van de VNG en de SRN tegen de door de regering opgelegde bezuiniging van 30 miljoen euro op het takenpakket van de SRN.

Plaatsing rampensirenes Fascinatio
Het college stemt in met de plaatsing van twee rampensirenes in de wijk Fascinatio. Met de plaatsing van de twee sirenes komt het waarschuwingsstelsel voor de wijk op een goed niveau. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (eigenaar van het sirenestelsel) heeft de gemeente de twee sirenes aangeboden. De aanbieding geldt voor Vinex-locaties en is tot het komend najaar geldig. Met de deelsector Stedelijke Ontwikkeling is overleg geweest over waar de sirenes komen te staan.

Ophoging verhardingen van de Wiekslag, fase 2 Het college zal de ophoging van wegen en trottoirs aan de Wiekslag fase 2 uitbesteden aan de combinatie Hazebroek & Tamerus Wegenbouw B.V. en Van Delft Infra B.V. Deze combinatie kwam als laagste inschrijver naar voren uit een openbare aanbesteding. De combinatie voert de opdracht uit voor een bedrag van 276.300 exclusief btw.

Financiering inzamelcoördinator NV MAC
Het college stemt in met het eenmalig ten laste brengen van de kosten van de inzamelcoördinator van de post nieuw beleid uit de begroting van NV MAC. De inzamelcoördinator bevordert een soepele samenwerking tussen de NV MAC, de burgers en de gemeente Capelle aan den IJssel.

Verdeling bevoegdheden college en raad bij binnenplanse vrijstellingen
Naar aanleiding van de behandeling van het agendapunt Tango in de vergadering van de commissie Ruimte van 10 september, heeft het college besloten een brief te sturen naar de leden van de raad. In deze brief wordt nogmaals uiteen gezet hoe de bevoegdhedenverdeling tussen raad en college is bij binnenplanse vrijstellingen van het bestemmingsplan Hoofdweg 1998.

Nieuwe ambtenaren burgerlijke stand
Het college heeft besloten drie nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand te benoemen.

College machtigt VNG in juridische actie tegen ATS-tarieven Het college machtigt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Capelle aan den IJssel te vertegenwoordigen in de juridische actie tegen de ATS-tarieven van Eneco Beheer (openbare verlichting). De machtiging maakt duidelijk dat de VNG in deze zaak het gemeentelijk belang vertegenwoordigt. De VNG zal Capelle en andere gemeenten vertegenwoordigen bij een aantal hoorzittingen bij de DTe, de toezichthouder op de energiemarkt.