Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 14 oktober 2003

Niet: 'zorgen voor morgen', maar wel: 'de zorgen zijn voor morgen'



Vandaag stelde eerste minister Verhofstadt zijn beleidsverklaring voor aan het parlement. Hoewel bij het begrotingsberaad van voorbije weekend enkele positieve beslissingen werden genomen, overheerst toch de dagjespolitiek. De manier waarop het pensioenfonds van Belgacom wordt gebruikt om een begroting in 'evenwicht' in te kunnen dienen, is schrijnend. De werkelijkheid is dat rood en blauw gevangen zitten in de logica van de lastenverlagingen van de korte termijn. Van een duurzaam toekomstperspectief is geen sprake.

Met veel moeite kwam de banenconferentie tot een aantal afspraken. Agalev ziet enkele positieve punten. De 12.000 nieuwe jobs in de sociale economie, de 25000 jobs die bijkomend gecreëerd worden met het chequesysteem zijn een goede zaak. Sociale economie en het creëren van een haalbare, flexibele opstap voor langdurige werklozen om terug aan het werk (en dus vaak uit de armoede) te geraken zijn altijd al een groene vraag geweest. Maar een echte nieuwe visie op een industrieel beleid voor België ontbreekt nog.

En toch. Door het ontbreken van een toekomstvisie die verder reikt dan de gangbare paden laat men nog talloze jobs liggen. Milieu en levenskwaliteit blijven totaal afwezig in het paarse verhaal. Verhofstadt II laat 50.000 milieujobs liggen. Een doorgedreven beleid van rationeel energiegebruik zorgt voor meer jobs, een beter leefmilieu, en een betere volksgezondheid (dus minder kosten voor de sociale zekerheid). Het is duidelijk dat paars zonder groen die keuze van een lastenverlaging van de lange termijn niet durft maken. Wat we in dit jobverhaal ook missen, is de combinatie werken en gezin. Is het niet zo dat tijdskrediet zorgt voor herverdeling van arbeid en bijgevolg ook jobs schept?

Ook op sociaal vlak slaagt Verhofstadt er onvoldoende in toekomstgerichte paden in te slaan. Dat de gezondheidszorg er - ondanks de moeilijke tijden - 900 miljoen euro bij krijgt, is zeker een goede zaak. De middelen die in de pijnzorg voor kinderen, het voorkomen van tienerzwangerschappen, de langdurige comapatiënten,... geïnvesteerd worden ondersteunen wij volledig.

Maar, het leefloon is nog niet opgetrokken zoals beloofd onder Verhofstadt I. De mensen in armoede zien weerom een 17 oktober aan zich voorbijgaan zonder dat deze belofte ingelost wordt. (17 oktober is dag tegen extreme armoede). Er is geen concrete timing en hard engagement voor het optrekken van het leefloon.

En dan is er ten slotte de saga van de fiscale amnestie, de ultieme dagjespolitiek: maatregelen en hun argumentatie veranderen met de waan van de dag. Als er ooit al enige ethische dimensie was aan dit voorstel, dan is die nu wel finaal verdampt. Alle zwart geld mag eender waar wit gemaakt worden. Hiermee geeft men aan de burgers het signaal: ontduik, betaal geen belastingen en licht de staat op, je wordt er gewoon beter van. Van het argument dat door zwart geld naar hier te halen jobs kunnen worden gecreëerd, blijft niets meer over.

Rood en blauw zitten vast in hun onderlinge electorale evenwichtsoefening. Hun politiek blikveld reikt tot 13 juni, niet verder. Het virtuele 'evenwicht' in de begroting moet vooral maskeren dat alle zorgen naar morgen worden doorgeschoven.

Jacinta De Roeck, Agalev senator 0475/75 93 53
Dirk Holemans, politiek secretaris Agalev


---
Agalev Persdienst
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/