VU ziekenhuis

Tai chi moet vallen bij ouderen voorkomen

Valpartijen bij ouderen worden vaak veroorzaakt door problemen met de zijwaartse balans. Dat is één van de conclusies die bewegingswetenschapper en epidemioloog Vianda Stel trekt in haar promotieonderzoek naar valpreventie bij ouderen (65 jaar en ouder). Stel promoveert woensdag 8 oktober a.s. bij het instituut voor extramuraal geneeskundig onderzoek (EMGO) van het VU medisch centrum.

Stel ontwikkelde een instrument dat een inschatting mogelijk maakt van het valrisico van ouderen. Dit instrument kan worden afgenomen door huisartsen, huisartsassistenten of GGD-artsen, in de vorm van een eenvoudige test en vragenlijst.

Ouderen met een verhoogd valrisico hebben baat bij een interventieprogramma. Promovenda Stel onderzocht welke factoren gerelateerd zijn aan vallen. Mensen met een verstoorde zijwaartse balans en in mindere mate met een verstoord looppatroon, lopen een grote kans op vallen. Interventies op deze twee risicofactoren moeten leiden tot een minder grote valkans. Uit buitenlands onderzoek blijkt de Chinese beheersingssport tai chi goede resultaten op te leveren bij het verbeteren van de zijwaartse balans. Stel adviseert dan ook ouderen met een verhoogd valrisico tai chi aan te bieden.

Ten slotte vond Stel dat zeventig procent van de respondenten fysieke gevolgen heeft gehad van de laatste val. Bij eenderde van hen heeft dat (tijdelijk) negatieve gevolgen gehad voor het functioneren. Een kwart van de gevallen ouderen heeft, ten gevolge van de laatste val, gebruik gemaakt van een gezondheidszorgvoorziening.

Vallen kan leiden tot een afname in mobiliteit en tot valangst. Onderzoek in 1993 toonde aan dat de kosten van behandeling van botbreuken ten gevolge van een valaccident in Nederland zon 190 miljoen euro per jaar bedragen.

Vallen bij ouderen is een groot probleem. Dertig procent van de zelfstandig wonende ouderen valt ten minste een keer per jaar. Vijftien procent van de mensen van 65 jaar en ouder valt twee of meer keer per jaar. Een procent van de valpartijen resulteert in een heupfractuur en drie tot vijf procent in een ander soort fractuur. Van de ouderen die een heupfractuur opliepen, bleek 25 tot 30 procent binnen een jaar na de val te overlijden.