Gemeente Amsterdam

Kinder- en Jongerenrechtswinkels verliezen subsidie 14 oktober 2003 - Johanneke Helmers
De Kinder- en Jongerenrechtswinkels ontvangen vanaf 2006 geen subsidie meer. Uit protest verspreiden de winkels petities waarmee ze het Ministerie van Justitie op andere gedachten hopen te brengen. De petitie treft u hier als download aan.


De Kinder- en Jongerenrechtswinkels (KJRW's) zijn sinds 1985 actief. Zij geven gratis advies en ondersteuning op juridisch gebied aan kinderen en jongeren tot 18 jaar. Er zijn elf KJRW's en een overkoepelende Landelijke Vereniging van Kinder- en Jongerenrechtswinkels. Sinds 1 januari 1999 worden alle Kinder- en Jongerenrechtswinkels door het Ministerie van Justitie gesubsidieerd. Hierdoor kon voor elke winkel een coördinator worden aangesteld die zorgde voor de professionalisering van de KJRW's.

Onbezoldigde, juridisch geschoolde vrijwilligers - doorgaans rechtenstudenten - voorzien kinderen en/of hun ouders/verzorgers van informatie en juridisch advies. Daartoe houden de KJRW's inloop- en telefonische spreekuren. Sinds 1990 houdt een aantal KJRW's tevens spreekuren in justitiele jeugdinrichtingen.

© Gemeente Amsterdam