Nederlandse Spoorwegen

Persbericht
Zwolle, 14 oktober 2003

Twee 'fluisterlocomotieven' voor rangeerterrein Zwolle
Zwolse burgemeester Meijer onthult nieuwe stille locomotief

Burgemeester H.J. Meijer heeft vandaag tijdens een werkbezoek aan NedTrain, het onderhoudsbedrijf van NS, in Zwolle de nieuwste rangeerlocomotief onthuld. De burgemeester deed dit door de nieuwe locomotief type 700 door een uitvergrote foto van het oude type 600 te rijden. De nieuwe locomotief is stiller en milieuvriendelijker dan de diesellocomotieven die momenteel in gebruik zijn voor het rangeren van treinen. Het onderhoudsbedrijf in Zwolle neemt medio november 2003 twee van deze 'fluisterlocomotieven' in gebruik.

Dertien nieuwe rangeerlocomotieven
NedTrain gebruikt diesellocomotieven om treinen te verplaatsen op opstelterreinen en bij treinwasmachines en onderhoudsbedrijven. Voor dit werk zijn vorig jaar zomer bij Vossloh Lokomotives GmbH in Kiel (Duitsland) dertien dieselhydraulische locomotieven gekocht. Inclusief reserveonderdelen en servicecontract had de order een waarde van E 11,5 miljoen. De dertien 700-locomotieven worden tussen oktober 2003 en januari 2004 in gebruik genomen in de onderhoudsbedrijven van NedTrain in Den Haag (2), Eindhoven (1), Heerlen (1), Leidschendam (1), Maastricht (3), Watergraafsmeer (2), Zaanstraat (1) en Zwolle (2).

Stil en milieuvriendelijk
Ten opzichte van de type 600-locomotieven zijn de nieuwe locomotieven stiller,
zodat geluidhinder voor omwonenden vermindert. Daarnaast voldoen de nieuwe locomotieven aan alle actuele eisen op het gebied van uitstoot van verbrandingsgassen en arbeidsomstandigheden voor de medewerkers. Zeven van de dertien nieuwe locomotieven, waaronder de twee voor Zwolle, zijn voorzien van automatische koppelingen; daarmee kunnen de te verplaatsen treinen snel en gemakkelijk worden gekoppeld. Alle locomotieven zijn radiografisch op afstand te bedienen.
|Noot aan| |