Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlamingen betalen voor verzekering Waalse wapenexport (14/10/03)

Ook na de regionalisering van de wapenexport, moeten de Vlamingen blijven betalen voor de verzekering van de Waalse wapenexport. Minister Ceysens bevestigde dit vandaag in het Vlaams parlement in antwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Kris Van Dijck.

Volgens Ceysens stellen de vertegenwoordigers van de Vlaamse regering in de Raad van Beheer van Delcredere zich terughoudend op wanneer het over Waalse wapenleveringen gaat. De Vlaamse vertegenwoordigers zouden geen politieke maar enkel nog verzekeringstechnische afwegingen maken voor het al dan niet verstrekken van een verzekering. Flauwekul, volgens Van Dijck: Een verzekeringstechnische afweging is per definitie ook een politieke afweging. Het draait er immers rond of het importerende land politiek stabiel is, of er een burgeroorlog heerst, of het land solvabel is enz.. Net daarom is de raad van beheer van Delcredere ook samengesteld uit politieke vertegenwoordigers.

De Vlaamse vertegenwoordigers brachten vroeger steevast een tegenstem uit in geval van een wapenlevering aan een HIPC (Highly Indebted Poor Country), landen met een ernstig binnenlands conflict of landen in een onstabiele regio. Nu heeft minister Ceysens echter de opdracht gegeven om terughoudend te zijn bij Waalse en Brusselse dossiers en zeker geen politiek conflict uit te lokken.

Zo hadden onlangs nog de Vlaamse vertegenwoordigers in de Delcrederedienst geen probleem met de wapenlevering aan Venezuela (raad van beheer 16 juni, goedkeuring verslag 22 juli). Vreemd genoeg werd de contractverlenging van de FN-wapenlevering aan Nepal, die eind juli 2003 verviel, nog steeds niet geagendeerd op de Raad van Beheer van de Delcrederedienst.

Voor de N-VA kan het niet dat de Vlaamse belastingbetaler opdraait voor de Waalse wapenleveringen, terwijl de Vlaamse regeringsvertegenwoordigers zich niet eens mogen verzetten tegen wapenvergunningen met een veel te groot verzekeringsrisico. Volgens N-VAer Van Dijck wordt ofwel Delcredere omgevormd tot een volledig private NV ofwel wordt Delcredere gewoon gesplitst.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be