CNV

Loonakkoord: Bouwen aan nieuw vertrouwen

Sociale partners en kabinet zijn gekomen tot een onderhandelaarsakkoord. De reactie van CNV-voorzitter Doekle Terpstra is dat er een 'baanbrekend akkoord is afgesloten. Het is een ingrijpend pakket aan maatregelen, maar of het historisch is, moet de tijd leren.'

De uitkomst is in ieder geval dat op veel eerlijker wijze de pijn verdeeld gaat worden. De belangrijkste resultaten zijn dat voor 2004 een feitelijke nullijn voor de contractlonen is afgesproken. Voor 2005 staat een contractloonontwikkeling die de nullijn nadert. Dat laatste onder de voorwaarde dat voor september 2004 overeenstemming wordt bereikt over een herziening van het stelsel voor VUT en prepensioen met als ingangsdatum 1 januari 2006.

Zowel in 2004 als in 2005 zijn in aanvulling op het bovenstaande, eenmalige resultaatgebonden uitkeringen mogelijk. Partijen behouden zich het recht voor om bij het mislukken van het pensioenoverleg het akkoord te ontbinden. Voor het CNV komt dit erop neer dat ze zich het recht voorbehoudt om voor de contractlonen van 2005 structurele verhogingen te eisen.

Voorts is afgesproken dat de beëindiging van de fiscale faciliering VUT en prepensioen en de invoering van de voorgestelde levensloopregeling worden aangehouden. Kabinet en Star zullen nader overleggen over het gehele VUT , prepensioen en levensloopstelsel. De inzet is om voor april 2004 overeenstemming te bereiken over het per 1 januari 2006 in te voeren stelsel.

Daarnaast is de koppeling gered. Verder zullen er geen kortingen op de WW worden verricht wanneer werkgever en werknemers aanvullingen afspreken op de WW-uitkering. Het kabinet was van plan deze aanvullingen te korten op de WW-uitkering. Ook ten aanzien van de WAO zijn belangrijke wijzigingen ten gunste van werknemers en WAO-ers afgesproken.

Het gevoel bij onderhandelaar Van Splunder overheerst dat na een periode waarin het kabinet alleen met afbraakplannen is gekomen, er nu ook weer iets te bouwen zal zijn. De uitdaging voor de toekomst is dat deze centrale afspraken een uitwerking moeten krijgen op het decentrale niveau. Vandaar dat het ook zo van belang is dat dit gedragen gaat worden door de leden. 'Een goedgekeurd akkoord kan dan ook beginpunt zijn voor de decentrale CAO-agenda van de toekomst', aldus Van Splunder

Het akkoord zal aan de leden van de CNV-bonden worden voorgelegd. De finale eindbeoordeling zal plaatsvinden op 7 november in het Algemeen Bestuur van het CNV.

Meer informatie:
Marjan Heuving:06 - 517 23 353
Frieda Tax: 06-517 23 074

14 okt 03 19:10