GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief
14 oktober 2003 23:13


GroenLinks kritisch over Sociaal Akkoord 2003

(14 oktober 2003)

De afbraak van de verzorgingsstaat door kabinet Balkenende II gaat door.

GroenLinks is kritisch over het Sociaal Akkoord 2003. Voor de zware concessie van de vakbeweging (twee jaar op de '0'-lijn) is weinig teruggekomen. Ondanks de lovenswaardige inzet van de vakbeweging is de grondtoon van het kabinetsbeleid niet veranderd:


- De denivellering van inkomens zet door: de inkomenspositie van ouderen, chronisch zieken en gehandicapten en andere mensen met een uitkering op het minimum verslechtert nog dramatischer dan reeds voorzien. Dit als gevolg van de bevriezing van hun inkomens in 2004 en 2005 (ondanks de tegemoetkoming van 200 miljoen euro via beperking van de nominale premies).
- De vernietiging van werkgelegenheid gaat door. Dat treft in het bijzonder de (gesubsidieerde) banen van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Loonmatiging zal dit - zeker op de kortere termijn - niet stoppen.

- Er worden geen maatregelen genomen om huidige WAO-ers aan het werk te helpen.

- De afschaffing van VUT/prepensioen is niet van de baan.

De strijd van de vakbeweging heeft op enkele punten winst gebracht, zoals het vervallen van de 'anticumulatie-WW' en het eenmalig beperken van de stijging van nominale ziekenfondspremies. GroenLinks verwelkomt dat. Desondanks staat dit Sociaal Akkoord 2003 ver af van het voorstel voor een Maatschappelijk Akkoord, zoals GroenLinks dit in mei 2003 heeft gepresenteerd.

Het kabinet Balkenende II kan ook na dit Sociaal Akkoord rekenen op een stevige oppositie van GroenLinks.

Marijke Vos
Kees Vendrik