Politie Rotterdam Rijnmond

Ochtenduitgave dinsdag 14 oktober 2003

* PREVENTIEF FOUILLEREN IN TARWEWIJK
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het Wijkteam Tarwewijk (district Zuid) hield maandagmiddag tussen half drie en vijf uur een actie preventief fouilleren in de Tarwewijk. In totaal werden 128 personen gecontroleerd en 25 auto's doorzocht, waarbij vier personen op grond van de Wet Wapens en Munitie werden aangehouden. In beslag genomen werden drie steekwapens en één slagwapen. Tevens werd een man aangehouden die nog twee maanden gevangenisstraf tegoed had.


* FIETSENDIEF MET NEPVUURWAPEN, HERO
ROTTERDAM - Maandagmiddag even voor half vijf hield politiepersoneel van het district Zuid op de Gooilandsingel een 32-jarige Rotterdammer aan, die daar net een keuze had gemaakt uit diverse daar geparkeerd staande fietsen. Tijdens het overbrengen van de man naar een politiebureau viel er uit zijn jas een kniptang. Na fouilleerwerk bleek de man ook nog in het bezit van een nepvuurwapen en een tiental bolletjes hero

* OVERVAL BELWINKEL
ROTTERDAM - Maandagavond rond half twaalf werd door twee mannen, met integraal helmen op en in het bezit van een vuurwapen, een overval gepleegd op een belwinkel op de Schiedamseweg. Een in de zaak aanwezige 22-jarige medewerker zag kans de zaak uit te rennen en sprak een minuut later op straat twee surveillerende politiemensen aan.
Omdat niet zeker was of de beide overvallers zich nog in de belwinkel bevonden werd daar door een Arrestatieteam een onderzoek ingesteld. De overvallers bleken echter al, vermoedelijk zonder buit, te zijn verdwenen.


* ACTIE TEGEN DRUGSSTRAATHANDEL IN OUDE NOORDEN

ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district De Noordhoek hield maandag tussen twee uur 's middags en tien uur 's avonds, na klachten van omwonenden, een actie tegen drugsstraathandel op het Zwaanshals en in de Zaagmolenstraat. Daarbij werden zes verslaafden en een 35-jarige drugsdealer uit Schiedam aangehouden. De dealer werd rond kwart voor tien op het Zwaanhals aangehouden. De man trachtte op een fiets te ontkomen, maar kwam ten val. Tijdens zijn vlucht gooide hij een pakketje met zo'n zestig bolletjes cocaïne in het water van de Rotte. De drugs werden later uit het water gevist.
De 35-jarige Schiedammer werd voor nader verhoor en onderzoek ingesloten. Tevens werd bij hem aangetroffen drugsgeld in beslag genomen. De zes verslaafden, die drugs bij hem hadden gekocht, werden in de loop van de avond na opgemaakt proces-verbaal weer op vrije voeten gesteld.


* VERDACHTE BEROVING AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum hield in de nacht van maandag op dinsdag aan de K.P. van de Mandelelaan een zeventienjarige jongen uit Rotterdam aan. Hij had kort daarvoor een scooter van een 23-jarige man uit Krimpen aan den IJssel gestolen.
Het slachtoffer bemerkte dat zijn scooter was weggenomen en stelde zelf een onderzoek in. In nabijgelegen bossages trof hij even later de zeventienjarige knaap bij zijn ontvreemde scooter aan. Hierop volgde een worsteling, waarbij de 23-jarige man enkele klappen opliep. Tijdens het handgemeen kwam een tweede verdachte, met vuurwapen. Het slachtoffer verweerde zich echter, waarna inmiddels te hulp geschoten omstanders de zeventienjarige jongen in zijn kraag konden vatten. De andere verdachte kon ontkomen en vluchtte in onbekende richting. De jeugdige dader werd overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.


* BEJAARDE VROUW BEROOFD
ROTTERDAM - Maandagmiddag rond kwart over één kreeg op de Menenkamp een daar met twee boodschappentassen opende 81-jarige Rotterdamse vrouw plotseling een zet van een onbekende man. Het slachtoffer kwam daarbij ten val, waarna de man er met haar twee tassen vandoor ging. In de tassen zaten enkele boodschappen en haar portemonnee, waarin een nog onbekend geldbedrag en diverse persoonlijke bescheiden.


* VERKEERSCONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Schiedam hield maandagmorgen en -middag op de Vlaardingweg een verkeerscontrole. Tussen tien en drie uur werden in totaal 67 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer het niet dragen van de autogordel, het niet kunnen tonen van de vereiste papieren, onjuist werkende verlichting en het niet in het bezit zijn van het bromfietscertificaat.


* HOTELNACHTPORTIER OVERVALLEN
ROTTERDAM - Dinsdagmorgen omstreeks vier uur werd een 22-jarige nachtportier van een hotel aan de Driemanssteeweg overvallen. Na aanbellen liet hij een onbekende man het hotel binnen, die direct een vuurwapen trok en hem sommeerde de geldlade bij de receptie te openen. Met een bedrag van ruim honderd euro nam de overvaller even later met zijn buit de benen in onbekende richting.


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield maandagmiddag en -avond radarsnelheidscontroles op de 's-Gravendijkwal, Statenweg en Maasboulevard.
Tussen vier uur en half zes namen op de 's-Gravendijkwal 75 van de 1600 passerende automobilisten het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogste overtreding betrof 80 km/uur. Eveneens tussen vier uur en half zes werd gecontroleerd op de Statenweg. Hier hielden 97 van de 1070 voorbij de radarwagen rijdende automobilisten het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur.
Op de Maasboulevard werd tussen kwart voor zeven en half tien stad-uit en tussen acht uur en half tien stad-in gecontroleerd. De radarwagens flitsten in totaal 65 van de 2178 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 114 km/uur in plaats van '50'.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ROZENBURG - Naar aanleiding van klachten van omwonenden over stankoverlast werd maandagmiddag rond half twee door politiepersoneel van het Bureau Rozenburg (district Zuid) een onderzoek ingesteld in een pand in de Marijkestraat. In twee ruimten werden in totaal 1878 hennepplanten aangetroffen en in beslag genomen. Dat laatste gebeurde ook met de voor de groei benodigde apparatuur.
Personeel van Eneco sloot in verband met de illegale afname van stroom de elektriciteit af. Naar de eigenaar van de hennepkwekerij, die niet aanwezig was, wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.


* SCHIP TEGEN KADE
ROTTERDAM - Maandagmiddag omstreeks één uur liep een tankschip, dat geladen was met Fenol en Aceton, averij op, nadat de achterzijde van het schip tegen een kade in de Botlek was gevaren. Ook de kade werd zwaar beschadigd. De hoofdmotor van het schip had teveel toeren gemaakt en was hierdoor uitgevallen. Hierop werd overgeschakeld naar handbesturing en werd de motor in zijn achteruit gezet, waarna het schip de kade raakte. Als gevolg van de aanvaring maakte het schip water. De lading kwam niet in gevaar. De tanker zal, na overpompen van de lading, moeten worden hersteld. Door de Scheepvaartinspectie en Zeehavenpolitie wordt een onderzoek naar de schadevaring ingesteld.


* VERDACHTE POGING DOODSLAG AANGEHOUDEN
(Zie ook persbericht van 05/09/2003)
ROTTERDAM - Rechercheurs van het district Zuid hielden maandagavond kort na zeven uur in de Boergoensestraat een 25-jarige Rotterdammer aan, verdacht van poging doodslag, cq zware mishandeling. De man had donderdagavond 4 september j.l. even na tien uur in een snackbar op de Zuidhoek een echtpaar zwaar mishandeld. De 56-jarige man en de 52-jarige vrouw, beiden eigenaar van de snackbar, hadden de Rotterdammer, die in de zaak vernielingen pleegde, gevraagd daarmee te stoppen. Hun verzoek eindigde echter in een vechtpartij, zowel in de zaak als buiten op straat. Toen gealarmeerde politiemensen ter plaatse kwamen troffen zij op straat het echtpaar buiten kennis aan. Zowel de man als de vrouw hadden ernstige hoofdwonden opgelopen. Aan de hand van het signalement van de Rotterdammer werd deze gesignaleerd. Toen hij maandagavond in de Boergoensestraat op de tram stond te wachten, herkenden surveillerende politiemensen hem en hielden hem aan. De man werd in verzekering gesteld.


* MISREKENING TE HARD RIJDENDE AUTOMOBILIST: ONDER BEKEURING UIT ?

STUUR EEN GEBOORTEKAARTJE
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie hield op 17 september jl. een automobilist uit Velserbroek aan die met 150 km/uur over de ruit van Rotterdam raasde. Na staande houding verklaarde de man op weg te zijn naar zijn bevallende vrouw in het ziekenhuis. De Verkeerspolitie kreeg enige tijd later een prachtig geboortekaartje toegestuurd. Toch vertrouwde de verbalisant het verhaal niet helemaal. Bij navraag bij het stadhuis kwam het kind niet voor in de geboorteregisters en ook het betreffende ziekenhuis wist van niets. Vervolgens werd de man hiermee geconfronteerd en bleek dat er helemaal geen kind was geboren. Hij kreeg alsnog een proces-verbaal.