Spanning rond najaarsoverleg

Het najaarsoverleg is om kwart over drie begonnen. In het kantoor van de Sociaal-Economische Raad in Den Haag onderhandelen organisaties van werknemers, werkgevers en een delegatie van het kabinet over een breed sociaal akkoord waarin afspraken staan over de lonen, het vroegpensioen, ziektekosten en de sociale zekerheid.

De vakcentrales FNV, CNV en unie MHP werden het vanochtend eens over de loonontwikkeling. Ze zijn bereid de komende twee jaar in CAO's af te zien van structurele loonsverhogingen. Voorwaarde is wel dat het kabinet vergaande consessies doet aan de geplande harde ingrepen bij ondermeer het vroegpensioen, de WW en de WAO.
De vakcentrales houden bij de 'nul-lijn' wel een slag om de arm. In sectoren die goed draaien en bij een eventueel economisch herstel mogen de lonen wel iets omhoog.

Hoewel de werkgevers op onderdelen de inzet van de vakcentrales niet overnemen, brachten FNV-voorman De Waal en werkgeversvoorzitter Schraven na afloop van het voorbereidend overleg een gezamenlijk bezoek aan minister Zalm (Financiën). Na afloop van dit beraad was De Waal optimistischer dan gisteravond, toen een ambtelijk vooroverleg op niets uitliep. "We zijn een eind opgeschoten," aldus de voorzitter van de grootste vakcentrale van Nederland.
Het kabinet zou nog tot vlak voor het begin van het najaarsoverleg bijeen zijn geweest om te bespreken wat zij de sociale partners te bieden heeft. Voor het SER-gebouw hebben zich, na een tocht door de Haagse binnenstad, inmiddels duizenden demonstranten tegen het kabinetsbeleid verzameld.
De FNV wil dat het kabinet op zes onderdelen zijn plannen bijstelt:

jeugdwerkloosheid
prepensioen
gezondheidszorg
WAO
---
de koppeling van lonen en uitkeringen
De bezuinigingen hierop zijn onnodig groot en onvoldoende onderbouwd aldus de FNV. Door de opeenstapeling komen de effecten vooral terecht bij de laagste inkomens. De alternatieven van de FNV ontlasten die groep juist wel. Het sociale vangnet blijft hierbij ook in stand.

14 oktober 2003