Utrecht , 12 september 2003
Katholieke Universiteit Nijmegen en Cap Gemini Ernst & Young bieden samen opleiding ICT-architectuur aan

---

Het Nijmeegs Instituut voor Informatica & Informatiekunde van de KU Nijmegen (NIII), de Avondopleiding Bedrijfskunde KU Nijmegen (ABK) en Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten op het gebied van ICT-architectuuropleidingen. In januari 2004 start een unieke, ruim twee jaar durende university-based masteropleiding: Architectuur in de Digitale Wereld. Deze master, die in de avonduren zal worden verzorgd, richt zich op personen met een afgeronde relevante HBO- of academische opleiding en minimaal vijf jaar relevante werkervaring.
Door de bundeling van krachten kunnen wetenschap en praktijk een continue dialoog met elkaar aangaan om het relatief nieuwe vakgebied architectuur in de digitale wereld verder te ontwikkelen. Cursisten verdiepen tijdens deze opleiding niet alleen hun ICT-kennis, maar er wordt ook ruim aandacht besteed aan bedrijfskundige, organisatorische en menselijke aspecten van een organisatie. In de opleiding worden de informatiekunde en bedrijfswetenschappen op unieke wijze met elkaar verbonden.

In de Digitale Wereld worden reeds diverse typen van architecten onderscheiden: software architecten, informatie-architecten, enterprise architecten, etc. De opleiding gaat uit van de gemeenschappelijke kern van kennis en vaardigheden die een architect in de digitale wereld nodig heeft. Middels de meesterproef, waarmee de opleiding wordt afgerond, kan een cursist zich toeleggen op een specifiek architectuurdomein en/of toepassingsgebied. Afgestudeerden behalen een 'university-based' master, d.w.z. een master op academisch niveau, op een deelgebied van de Informatiekunde: Architectuur in de digitale wereld. Betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat een opleiding op dit terrein voor de beoogde doelgroep een wetenschappelijke opleiding moet zijn.

Partnership universiteit-bedrijfsleven
Door het partnership met CG&EY geeft de KU Nijmegen vorm aan het beleid kennistransfer naar het bedrijfsleven te stimuleren. Op deze manier wil zij de afstand tussen universiteit en bedrijven verkleinen ten behoeve van de kenniseconomie. Door meer competente mensen op te leiden wordt de concurrentiepositie van het Nederlands bedrijfsleven versterkt.
De keuze van de KU Nijmegen voor CGE&Y komt voort uit de kennis en ervaring op het gebied van business- en ICT-architecturen. CGE&Y is, als een van de initiatiefnemers van het 'Landelijk Architectuur-congres' (LAC), een duidelijke voortrekker van het (ICT-)architectuurdenken in Nederland. Het LAC wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Samenwerking met de KU Nijmegen biedt CGE&Y de mogelijkheid te investeren in de theoretische verdieping van het vakgebied.

Cap Gemini Ernst & Young
Cap Gemini Ernst & Young is één van de grootste aanbieders ter wereld op het gebied van consultancy, technologie en outsourcing diensten. De onderneming helpt bedrijven voortdurend nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen en de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. De organisatie heeft wereldwijd ongeveer 53.000 medewerkers in dienst en realiseerde in 2002 een omzet van 7.04 miljard euro. Meer informatie: www.nl.cgey.com

KU Nijmegen
De KU Nijmegen biedt ruim zestig opleidingen aan, verdeeld over acht faculteiten. Een breed aanbod dat varieert van klassieke talen tot kunstmatige intelligentie. De campus bevindt zich op landgoed Heyendael. Universiteit en academisch ziekenhuis tellen inmiddels zo'n 10.000 medewerkers en ruim 14.500 studenten. De KU Nijmegen is een studentgerichte researchuniversiteit. Zie ook: www.kun.nl

Op dinsdag 14 oktober 2003 vindt van 19.00-22.00 uur in Utrecht een informatiebijeenkomst plaats bij welke gelegenheid de masteropleiding "Architectuur in de digitale wereld' wordt gepresenteerd. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via bureau ABK, 024-3612108. Info: www.architectuur-in-de-digitale-wereld.nl