FNV

Dinsdag 14 oktober
Actie van werknemers van de Nederlandse Spoorwegen: Tot 10.00 uur rijden er geen treinen naar Den Haag.

Met de staking op dinsdag 14 oktober wil de FNV nog een allerlaatste grote klapper uitdelen voor het najaarsoverleg. Dinsdag vindt in Den Haag het najaarsoverleg plaats, waar de FNV onderhandelt over de voorgenomen bezuinigingen op prepensioen/VUT, WW, WAO en de ziektekosten.

Deze actie is in plaats van de eerder geplande treinstaking op zaterdag 11 oktober. FNV Bondgenoten heeft in overleg met de leden op het spoor besloten de stakingsacties bij NS te wijzigen. Aanleiding is een verzoek van Rover en de Consumentenbond om de treinreizigers in het eerste weekend van de herfstvakantie te ontzien. De acties bij het openbaar vervoer vinden plaats in het kader van de FNV-acties 'Het kan socialer. Beter' tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet .

In eerste instantie had de vakbond voor de zaterdag gekozen om niet de forensen te duperen. Ook had de bond aangekondigd om in plaats van een hele dag, de staking te beperken tot een halve dag. Maar doordat zaterdag 11 oktober de herfstvakantie begint raken meer mensen gedupeerd dan de bond van tevoren had bedacht. FNV Bondgenoten heeft daarom na overleg met de leden besloten de acties aan te passen.

Op zaterdag 11 oktober zullen de treinen gewoon rijden. Om toch een signaal richting Den Haag af te geven, zullen alle treinen zaterdagochtend 11 oktober om 11.55 uur gedurende enkele minuten worden stilgezet. De landelijke staking in het streekbusvervoer gaat gewoon door en zal duren tot het middaguur.

Andries van den Berg, bestuurder Spoorwegen bij FNV Bondgenoten: "Wij zijn er niet om reizigers te duperen en zijn niet doof voor de geluiden die we nu horen, wel willen we een duidelijk signaal afgeven aan de politiek in Den Haag. Het Haagse pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat alle werknemers treft is voor ons en onze leden onacceptabel. Maar ook de werkgevers willen we waarschuwen. Want wat er nu in Den Haag wordt bezuinigd zien zij straks terug op de CAO- tafel."