B EN W BERICHTEN 2003 - 38 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 3 en 7 oktober

Algemene Zaken

(07-10) Het College heeft besloten om in 2004 de Burgerzaal 16 maal ter beschikking te stellen voor de uitreiking van de inburgeringscertificaten. De collegeleden zullen in principe ieder afzonderlijk tweemaal inburgerings-certificaten uitreiken aan nieuwkomers en oudkomers in Rotterdam die een inburgeringscursus hebben afgerond. Per jaar volgen zo'n 1200 nieuwkomers (immigranten die zich net in Nederland gevestigd hebben) en 5600 oudkomers (mensen die al langer in Nederland wonen, maar nog onvoldoende de taal beheersen om mee te kunnen doen in de maatschappij) een inburgeringscursus.

(07-10) Het college van B en W heeft besloten dat de 53e kerstboomoverdracht en het traditionele kerstdiner dit jaar worden gehouden op vrijdag 19 december 2003. Op 18 december is de laatste raadsvergadering van dit jaar.

(07-10) Het college van B en W heeft besloten de nieuwjaarsreceptie volgend jaar te houden op 5 januari 2004 van 17.00 tot 19.00 uur. Het College zal zich niet opstellen bij de ingang van de Burgerzaal, maar relaties actief opzoeken. Rotterdamse burgers worden in de gelegenheid gesteld de receptie bij te wonen door middel van het afhalen van toegangsbewijzen bij de (deelgemeente)-secretarie.

(07-10) Het college van B en W heeft besloten op vrijdag 17 oktober 2003 van 19.00 tot 21.00 uur de deelnemers van het seminar 'De Sociale Dialoog' van NL-Sporter (vakbond voor topsporters) een ontvangst aan te bieden in kamer 113. Wethouder Janssens (Middelen en Sport) zal namens het college als gastheer optreden.

(07-10) Het College stelt op 14 oktober en 18 november a.s. de Burgerzaal beschikbaar voor debatten over de Dag van de Dialoog. De Dag van de Dialoog is in 2002 voor het eerst met groot succes georganiseerd. Meer dan 750 Rotterdammers gingen met elkaar in gesprek verspreid over 94 dinertafels in de stad. Dit jaar wordt de Dag van de Dialoog gehouden op 25 oktober a.s. De bijeenkomsten in de Burgerzaal gaan over de effectiviteit van de dialoog en moeten leiden tot een evaluatie op basis waarvan het College dit najaar besluit of de ondersteuning van de Dag van de Dialoog al dan niet wordt voortgezet.

(03-10) Het College heeft ingestemd met het programma voor een collectief werkbezoek op vrijdag 10 oktober a.s. Het College brengt dan een bezoek aan de afdeling Inburgering in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Schiekade 380 en aan het Verpleeghuis Antonius Binnenweg aan de Nieuwe Binnenweg 33. Beide bezoeken staan in het teken van de collegeprioriteit Sociale Integratie. Bij de afdeling Inburgering aan de Schiekade wordt de intake van Oud- en Nieuwkomers toegelicht. Bij Antonius Binnenweg wordt gesproken over het duale opleidings-traject 'Verpleging en verzorging' voor een groep oud-en nieuwkomers in de zorgsector. Deze bespreking wordt afgerond met een gezamenlijke lunch van het College, stagiaires en begeleiders.

Beleid

(07-10) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van circa E 30.005,= voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

(07-10) Het College heeft kennisgenomen van de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek dat de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder haar cliënten heeft laten uitvoeren. De cliënten waardeerden de kwaliteit van de dienstverlening van SoZaWe met een 6,6. Het college heeft eerder vastgesteld dat in 2006 de dienst op een 7 zou moeten uitkomen. In 2001 scoorde de dienst nog een 5,6 op haar dienstverlening.

(07-10) Het College heeft kennis genomen van de haalbaarheidsstudie Parkeergarage Museumpark en op grond van de conclusie van deze studie besloten het idee van een parkeergarage onder het Museumpark door directeur OBR verder uit te laten werken. De parkeergarage is bedoeld voor de bezoekers van de culturele voorzieningen in de omgeving van het Museumpark, bewoners in de directe omgeving en voor de bezoekers en werknemers van het Erasmus Medisch Centrum.

(07-10) Het college van B en W heeft de heren Keuzenkamp en Van Duin benoemd als commissarissen van de N.V. Holding RET.

(07-10) Het college van B en W heeft besloten de raad voor te stellen de motie Geluk 2001/855 aangaande de vermindering of afschaffing van de eigen bijdrage peuterspeelzalen voor minimuminkomens, niet uit te voeren. Dit omdat het enig financieel haalbare scenario - een gratis kennismakingsperiode van drie maanden - een zeer omvangrijke administratieve belasting voor de sector peuterspeelzalen zou betekenen. Bovendien treft een aantal deelgemeenten al maatregelen die de strekking van de motie ondersteunen, zoals het verlagen van de ouderbijdrage, het toegankelijk maken van peuterspeelzalen en het extra motiveren van ouders door o.a. voorlichting en het inschakelen van de speciale Ambassadeurs.

(07-10) Het college van B en W heeft besloten in te stemmen met het 'Uitvoeringsplan Fysieke Aanpak Hot Spots 2003-2004'. De hoofdlijn uit het uitvoeringsplan is: Aanpak van vier Hot Spots i.p.v. drie hot spots (uitgangspunt collegeprogramma) in de periode 2003-2004. Het betreft: Dordtselaan, Mathenesserweg, Dirk Danestraat e.o. en De Wielslag. Het heel zorgvuldig omgaan met het aanwijzen van nieuwe slooplocaties in en nabij Hot Spots, omdat de leefbaarheid en de veiligheid in deze gebieden kwetsbaar zijn en slooplocaties niet aan de veiligheid en leefbaarheid bijdragen. Een indicatieve verdeling van de beschikbare middelen voor fysieke aanpak van de vier Hot Spots, namelijk 4.485.000 euro voor de Dordtselaan, 700.000 euro voor de Mathenesseweg, 3.250.000 euro voor de Dirk Danestraat en 200.000 euro voor de Wielslag.

(07-10) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Boezembocht 14 om, na het verlenen van de benodigde vrijstelling ter plaatse vestiging van een tankstation mogelijk te maken met een oppervlakte van 143 m2, waarvan 69 m2 bestemd is voor een wasstraat en de overige m2 voor een winkelbestemming. Tevens is het de bedoeling een tweetal wasboxen met bijbehorende technische ruimte van 85 m2 te realiseren.

(07-10) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen de panden Dordtselaan 162 t/m 248 m.u.v. 192, Putsebocht 124 t/m 136 en Resedastraat 5 aan te wijzen voor een aanpak op basis van de Subsidieverordening particuliere woningverbetering. Het gaat om circa 200 woningen in de zgn. Hot Spot Dordtselaan. Particuliere woningverbetering wordt gecombineerd met de AVV-aanpak (aankoop, verbeteren en verkoop). De AVV-aanpak beoogt een verbetering te bewerkstelligen van de woningdifferentiatie en eigendomsverhoudingen. Om dit te bereiken is een samenwerkingsverband tussen gemeente (OBR), woningcorporatie (De Nieuwe Unie) en marktpartijen (Amstelland en Bouwfonds) in oprichting: de grondexploitatiemaatschappij Tarwewijk.

(07-10) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om een voorbereidingsbesluit te nemen voor de gronden gelegen aan de 1e Scheepvaartstraat 75. Door middel van een vrijstellingsprocedure moet hier de bouw van een woning op een binnenterrein mogelijk worden. Vroeger stond op dit binnenterrein een pakhuis dat inmiddels gesloopt is.

(07-10) Het college van B en W heeft besloten een projectontwikkelings-overeenkomst aan te gaan met Sterner/PWS voor de bouw van ca. 190 woningen, circa 11.141 m2 bruto vloeroppervlak voor zgn. lofts en circa 2835 m2 bruto vloeroppervlak winkels op de locatie De Punt (tussen de Scheepmakersstraat en de Wijnbrugstraat) op het Wijnhaveneiland.

(07-10) Het college van B en W heeft besloten in te stemmen met interne instructies voor de bevoegdheden van directeur OBR. De mandaatgrens wordt getrokken bij financiële kaders en niet langer bij gebiedsindeling, grootte van de kavels of duur van de overeenkomst.

(07-10) Het College heeft besloten de Stichting Popverzamelgebouw Waterfront een overbruggingslening te verstrekken van E 200.000,- tegen de nu geldende ALF-rente van 5 %. De rente wordt met ingang van 1 januari 2004 afgelost in 24 maandelijkse termijnen. Middelen & Control

(07-10) Het College van B en W is akkoord gegaan met het disciplinair ontslag van één medewerker van de Brandweer wegens plichtsverzuim.

Bestuursdienst Algemeen

(03-10) Het College zal de Raad voorstellen de grens tussen de deelgemeente Delfshaven en het Centrumgebied op zodanige wijze aan te passen, dat de woontoren Coolhaventoren 2, ten oosten van de Pieter de Hoochbrug, voortaan in het gebied van de deelgemeente Delfshaven zal vallen, net als Coolhaventoren 1, ten westen van de brug.


---- --