Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-238

Den Haag, 9 oktober 2003

Staat heropent vijfjarige staatslening

Komende dinsdag, 14 oktober, heropent de Staat de vijfjarige lening die afloopt op 15 januari 2009. De Staat wil op die dag 1,5 tot 2,5 miljard euro van de lening plaatsen.

In juni werd een nieuwe vijfjarige lening op succesvolle wijze geïntroduceerd via een nieuwe veilingtechniek, de Dutch Direct Auction. Hiermee werd een bedrag van 5 miljard euro opgehaald. Teneinde het gewenste uitstaande bedrag van minimaal 10 miljard euro te bereiken, wordt de lening nu heropend via de gebruikelijke toonbankuitgifte. De heropening vindt plaats op aanstaande dinsdag, 14 oktober. Om 10 uur 's ochtends maakt de Staat de prijs bekend waarop de primary dealers de lening kunnen afnemen. Tijdens de veiling kan de prijs doorlopend worden aangepast. De bekendmaking gebeurt op de schermen van MTS Amsterdam. De primary dealers, die toegang hebben tot dit elektronische systeem, kunnen hun kooporders op deze manier onmiddellijk en zonder enige vertraging uitvoeren. Professionele en particuliere beleggers kunnen via de primary dealers deelnemen. De primary dealers staan vermeld op de website van het Agentschap: www.dutchstate.nl alsmede op Reuters DSTAMENU, Bloomberg DSTA en Bridge 2981.

De kenmerken van de te veilen lening zijn als volgt: de looptijd is tot 15 januari 2009 en jaarlijks vindt, te beginnen in januari 2005, betaling van 2,75% couponrente plaats (lange eerste coupon). De stortingsdatum is vrijdag 17 oktober 2003.