Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

10 oktober 2003

Metaalhuis voorbeeld voor Nederland

Landelijke voorzitters Metaalunie en FME-CWM openen Metaalhuis

Dinsdag 14 oktober wordt Metaalhuis officieel geopend. Metaalhuis is een netwerk voor en door ondernemers uit de metaal- en metalektrobranche, een concept waarvoor ook in andere regio s belangstelling bestaat. Aanleiding voor mevrouw Verhoeven-van Lierop, voorzitter Metaalunie en de heer Kraaijeveld, voorzitter FME-CWM om tijdens een feestelijke bijeenkomst in Eindhoven gezamenlijk het startschot voor Metaalhuis te geven door het onthullen van het logo en met de metaalondernemers het glas te heffen op dit nieuwe initiatief.

Uit de eerdere pilotbijeenkomsten dit jaar blijkt dat ondernemers enthousiast zijn over het concept van Metaalhuis. Halen en brengen van kennis, op de praktijk gericht en vooral vertrouwen, dat is Metaalhuis , aldus Bert van Gijzel, voorzitter van de Stichting Metaalhuis. Vanuit andere regio s worden wij nu benaderd om het idee van Metaalhuis uit te leggen .

Voor en door ondernemers, dat is de kern en het succes van Metaalhuis. Eerder dit jaar werden drie pilotbijeenkomsten gehouden en uit de reacties van de aanwezige ondernemers blijkt dat het in de dagelijkse praktijk van grote meerwaarde is om te horen hoe anderen herkenbare commerciële en technische problemen aanpakken. De bijeenkomsten staan in het teken van het halen en brengen van kennis rondom thema s als marktbewerking, innovatie en technologie, maar ook gebundeld kennisvragen neerleggen bij kennisinstellingen als Fontys Hogescholen, de Technische Universiteit Eindhoven, TNO of ROC Eindhoven. Doel van Metaalhuis is om de innovatiekracht van het MKB te vergroten. Naast de bijeenkomsten kunnen de ondernemers elkaar ook virtueel ontmoeten via www.metaalhuis.nl. Via deze website, die grotendeels besloten is, kunnen leden informatie uitwisselen of elkaar vragen stellen over bijvoorbeeld ervaringen met nieuwe markten, beschikbare capaciteit of personeel, e.d.

Metaalhuis is ontstaan als één van de projecten van het Programma Horizon, actieprogramma voor economische structuurversterking van Zuidoost-Nederland op de middellange termijn.

Het programmabureau Horizon heeft actief bijgedragen aan de operationele ontwikkeling van Metaalhuis door het organiseren van de pilotbijeenkomsten, maar vooral door het samenstellen van een financieel goed onderbouwd businessplan op publiek-private leest geschoeid. Dat blijkt uit de samenstelling van het stichtingsbestuur met vertegenwoordigers van FME-CWM, Metaalunie, ROC Eindhoven en ondernemers uit de branche. De uitvoering van Metaalhuis ligt in handen van de ondernemers zelf het secretariaat is ondergebracht bij ROC Eindhoven, school voor werktuigbouwkunde en metaal.

Door gebruik te maken van de Horizon-werkwijze met een klankbordgroep waarin alle belangrijke partijen zijn vertegenwoordigd en vooral door veel te praten met de ondernemers en te luisteren naar hun wensen is een sterk concept ontwikkeld dat kan rekenen op een groot draagvlak , zegt Van Gijzel. Met de oprichting van de Stichting Metaalhuis, de bijdrage van Stimulus en het enthousiasme van de ondernemers hebben we alle ingrediënten om het succes van Metaalhuis in deze regio verder uit te bouwen. Het zou mooi zijn als er meer Metaalhuizen komen in Nederland, vergroting van de innovatiekracht van deze branche kan een impuls geven aan de economie.