INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Olievervuiling brengt dieren wereldwijd in ernstige problemen

(Hamburg/Den Haag, 13/10/03)

Aan de conferentie The Effects of Oil on Wildlife, die van 14 tot 16 oktober a.s. in Hamburg (Duitsland) wordt georganiseerd door het IFAW (International Fund for Animal Welfare), nemen vele deskundigen uit de hele wereld deel. Tijdens deze conferentie zal gesproken worden over de hulp aan dieren die slachtoffer zijn geworden van olierampen.

Tegenwoordig is olievervuiling de grootste oorzaak van onnatuurlijke sterfte onder dieren in de vrije natuur. Het wordt dan ook steeds belangrijker dat reddingsacties ten behoeve van getroffen dieren goed worden georganiseerd.

In één jaar tijd komt wereldwijd alleen al bij grote olie-incidenten 50 miljoen ton olie in het milieu terecht. Daarnaast komen als gevolg van chronische olievervuiling (het illegaal - en vaak opzettelijk - dumpen van vervuild lenswater) jaarlijks duizenden vogels om. Elk jaar vinden als gevolg van chronische olievervuiling 300.000 vogels voor de kust van Newfoundland, Canada, de dood, evenals 250.000 vogels langs de kust van Zuid-Amerika. Ook Europa (onder meer de Noordzee) en Zuid-Afrika zijn notoire gebieden waar het om olievervuiling gaat.

In een paar weken tijd kan een olieramp aan wel 100.000 zeevogels het leven kosten. Ook vissen en zeezoogdieren hebben zwaar te lijden onder de gevolgen van een olieramp.

Ondanks strenge wetgeving - bij overtreding riskeert men gevangenisstraf of een boete van maximaal 1 miljoen dollar - gaat het dumpen van olie op grote schaal door.

Intussen kunnen olierampen steeds professioneler en effectiever het hoofd worden geboden, dankzij de constante verbetering van bestrijdings- en rehabilitatietechnieken.

Een citaat uit de samenvatting van de lezing die Dr Richard Norman op de conferentie zal houden: 'De vraag 'waarom is rehabilitatie van dieren die door een olieramp zijn getroffen, nodig?' is niet langer relevant. We kunnen onze energie dus beter besteden aan een debat over vragen als 'welke dieren, wanneer rehabiliteren, en hoe?''

Na de ondergang van de tanker Prestige voor de Spaanse noordwestkust en andere olierampen die zich recent in verschillende wateren hebben voltrokken, is deze kwestie dringender dan ooit.

Dr Norman is Senior Lecturer in Wildlife Health aan de Massey University (Nieuw-Zeeland) en is door de Nieuw-Zeelandse regering aangesteld als Wildlife Coördinator voor het National Marine Oil Spill Contingency Plan.

Einde