Ministerie van Defensie


---


---

foto: Het zakboekje, keurig in camouflagepak (PIT)

Dagboekjes voor uitgezonden militairen

13-10-2003

Op dinsdag 14 oktober worden de eerste dagboekjes voor de Nederlandse uitgezonden militair uitgereikt. De voorzitter van het Protestants Interkerkelijk Thuisfront (PIT), ds. F.L. van der Bom, zal het allereerste exemplaar officieel overhandigen aan de mariniers die aan het eind van de maand naar Irak vertrekken. Het Dagboekje voor de Nederlandse uitgezonden militair is een initiatief van het PIT. Daarmee wil het een instrument aanreiken voor het al schrijvend verwerken van ervaringen en gevoelens tijdens de uitzending. Door de militair te voorzien van teksten, citaten en gedichten ter bemoediging, hoopt het PIT ook diens geestelijke weerbaarheid te verhogen.

Vanaf deze maand wordt het dagboekje verstrekt aan alle Nederlandse militairen die naar oorlogs- of crisisgebieden afreizen. Naast dit dagboekje geeft het PIT traditioneel de schrijfcassette mee aan elke uitgezonden militair, met als doel de contacten met familie en vrienden te onderhouden. Bovendien bekostigt het PIT de zakbijbeltjes die de Geestelijke Verzorgers meenemen naar het uitzendgebied om degenen die daar behoefte aan hebben van geestelijke bagage te voorzien.

Het Dagboekje voor de Nederlandse uitgezonden militair is de eerste uit een reeks. De teksten zullen elke tweeënhalf tot drie jaar worden vernieuwd. De uitreiking vindt plaats in de kapel van het Vormingscentrum Beukbergen te Huis ter Heide (Utr).