Politie Oegstgeest, Warmond en Sassenheim tevreden over resultaten 1e acht maanden 2003

Oegstgeest, Warmond, Sassenheim 14-10-2003 - Aan het begin van 2003 heeft het politieteam Oegstgeest, verantwoordelijk voor de politiezorg in de gemeenten Oegstgeest, Warmond en Sassenheim, afspraken gemaakt met de gemeenten over de aan te pakken zaken. Nu tweederde van het jaar 2003 voorbij is, is het tijd voor een tussenstand.

Samen met de gemeenten zijn vijf speerpunten vastgesteld waarop de politie zich in 2003 richt. Deze speerpunten zijn vermindering van het aantal woninginbraken, bevorderen veilige situatie in de recreatiegebieden, afname van het aantal doden en gewonden in het verkeer, beperken van geweld binnen relaties door een snelle en effectieve interventie van de politie en het verminderen van jeugdoverlast.

Aantal woninginbraken blijft dalen Na een forse afname van het aantal woninginbraken in 2002, is het aantal woninginbraken in 2003 nog steeds dalende. In de periode januari tot en met augustus van dit jaar hebben er in de gemeenten Oegstgeest, Warmond en Sassenheim 119 woninginbraken plaatsgevonden, in dezelfde periode vorig jaar waren dat er 155. Voor de nieuwe wijk Poelgeest heeft de politie veel tijd gestoken in het PolitieKeurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk wil door het promoten van goed hang- en sluitwerk, maar ook door infrastructurele aanpassingen in de wijk, woninginbraken voorkomen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het risico om slachtoffer te worden van een woninginbraak met 95% afneemt, als een woning voldoet aan de criteria van het PolitieKeurmerk Veilig Wonen. Voor meer informatie over het PolitieKeurmerk Veilig Wonen kunt u de website www.politiekeurmerk.nl bezoeken of de informatie-envelop over het PolitieKeurmerk Veilig Wonen op het politiebureau ophalen.

Controles en hulpverlening op het water Op het water is het politieteam Oegstgeest in de gemeente Warmond zeer actief geweest. Zo zijn er tot en met augustus in totaal 110 bekeuringen uitgeschreven voor overtredingen variërend van vissen zonder sportvisakte (7 keer), vissen met drie hengels (6 keer) en vissen met levend aas (4 keer) tot het varen zonder vaarbewijs (12 keer), overtreden van de maximum snelheid (28 keer) en jeugdigen (onder de 18 jaar) die varen met een speedboot (38 keer).

Naast de controles heeft de politie te water ook vele malen hulp verleend aan boten met pech en aan lager wal geraakte zeilschepen. Helaas moest de politie ook hulpverlenen bij twee ernstige incidenten. In mei raakte een waterskiër met zijn been in de schroef van een motor geraakt en in april is hulp verleend bij een reanimatie van een 61-jarige Sassenheimer die met zijn zeilboot in problemen kwam. De reanimatie lukte, maar de man is de volgende morgen alsnog overleden.

Snelheidscontroles op het water met de lasergun Het afgelopen half jaar heeft de politie bij wijze van proef de zogenaamde lasergun ingezet om snelheidsovertredingen op het water te constateren. Conclusie van de proef is dat de lasergun, hoewel in eerste instantie ontworpen om snelheidsovertredingen op de weg te kunnen meten, ook goed te gebruiken is op het water. Volgend jaar zal dit middel dan ook vaker worden ingezet, met name op de Leede, de Sassenheimer Vaart en op het Oegstgeester Kanaal.

Huiselijk geweld Sinds begin dit jaar werkt de politie in Oegstgeest, Warmond en Sassenheim volgens het protocol Huiselijk Geweld. Eén van uitgangspunten van dit protocol is dat de politie ook zonder aangifte kan gaan vervolgen. Mede door dit uitgangspunt is het aantal zaken huiselijk geweld gestegen met 20% ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Andere uitgangspunten van het protocol Huiselijk Geweld is dat er direct gereageerd wordt op meldingen van huiselijk geweld, dat slachtoffers goed worden opgevangen en dat getracht wordt om de verdachte elders onder te brengen, in plaats van dat het slachtoffer de woning verlaat.

Veel aandacht voor verkeer Afname van het aantal doden en gewonden in het verkeer is een belangrijk speerpunt van de politie in Oegstgeest, Warmond en Sassenheim. Verkeerscontroles spelen daarbij een belangrijke rol. Enerzijds is een verkeerscontrole een middel om toe te zien op de naleving van de verschillende wetten en bepalingen. Anderzijds is een verkeerscontrole voor politie Hollands Midden ook een middel om in gesprek te raken met bestuurders, om zo te proberen hun gedrag te beïnvloeden mocht daar aanleiding voor zijn. De afgelopen maanden zijn er veel verkeerscontroles gehouden, twee bijzondere controles waren een grote controle, gericht op het vrachtverkeer op de A44 op 26 juni en een grote bromfietscontrole op 29 augustus. Tijdens de bromfietscontrole werden 20 bekeuringen uitgeschreven, onder meer voor te hard rijden en voor het niet dragen van een helm. Tijdens de controle op de A44 werden 23 bekeuringen geschreven voor onder meer het niet hebben van een chauffeursdiploma, bekeuringen inzake milieuverordeningen en voor overbelading.

Politieagenten geven les In de politieregio Hollands Midden wordt gewerkt met het schooladoptieplan Doe effe normaal. Centrale gedachte achter dit schooladoptieplan is dat misdaadpreventie bij het basisonderwijs begint. De politie erkent hiermee de rol in de opvoeding van het kind; zeker als het een leeftijd bereikt waarbij het gaat experimenteren met "het leven". Iedere basisschool in de gemeenten Oegstgeest, Warmond en Sassenheim is door de politie geadopteerd. De schooladoptieagent verzorgt zon veertien Doe effe normaal lessen, voert rond de school geregeld controles uit zoals het dragen van autogordels, parkeergedrag of het fietsgedrag door de leerlingen zelf en de schooladoptieagent is aanspreekpunt voor leerkrachten, leerlingen of ouders.

Verkeersexamens en dodehoekspiegels Naast het schooladoptieplan, worden in Sassenheim worden ook de verkeersexamens op de scholen afgenomen en, voorafgaand aan de examens, de fietsen gecontroleerd op de wettelijke verplichtingen. In Warmond zijn er op de scholen dodehoekspiegel cursussen gegeven. In samenwerking met transportbedrijf Keijzer uit Warmond en de gemeente Warmond hebben leerlingen zelf kunnen ervaren wat een chauffeur wel en wat hij niet kan zien vanuit de vrachtwagencabine.

Aanhoudingen Naast de inspanningen op de afgesproken speerpunten, heeft de politie in Oegstgeest, Warmond en Sassenheim verschillende aanhoudingen kunnen verrichten. Zo kon de politie in juli een schennispleger aanhouden. Het afgelopen half jaar waren er bij de politie verschillende meldingen en aangiftes binnengekomen van schennispleging op het fietspad langs de A44. Na intensieve surveillance, zowel in uniform als in burger, kon in juli een 67-jarige man uit Katwijk worden aangehouden. De man bekende dat hij op dit fietspad de afgelopen jaren zon 20 keer zijn geslachtsdeel aan vrouwen heeft getoond. Andere aanhoudingen waren onder meer de aanhouding van twee jongens uit Sassenheim die in de nacht van 11 op 12 juli in de Postwijk in Sassenheim een reeks van vernielingen verrichten en de aanhouding van de daders van de bankoverval op een bank aan de Hortuslaan in Sassenheim in maart van dit jaar.