Politie Noordwijk en Noordwijkerhout tevreden over resultaten januari t/m augustus 2003

Noordwijk, Noordwijkerhout 14-10-2003 - Aan het begin van 2003 heeft de politie in Noordwijk en Noordwijkerhout samen met de gemeenten een vijftal aandachtspunten benoemd waar de politie zich in 2003 op gaat richten. Hoewel het jaar nog niet om is, de politie tevreden over haar inspanningen en de behaalde resultaten met betrekking tot deze vijf punten.

De aandachtspunten in de gemeente Noordwijk en Noordwijkerhout zijn: het toezicht houden in de uitgaansgebieden, de aanpak van jongerenproblematiek met name daar waar overlast veroorzaakt worden of criminaliteit ontstaat, het tegengaan van criminaliteit veroorzaakt door buitenlandse seizoensarbeiders, toezicht houden op het strand en rond de conferentieoorden en het bevorderen van veiligheid in de wijk variërend van de aanpak van woning- en auto-inbraken en het tegengaan vernielingen.

Extra toezicht op De Grent werkt Zoals ieder jaar heeft de politie ook dit jaar het project Veilig Stappen in Noordwijk uitgevoerd. Dit project bestaat onder meer uit het houden van extra toezicht op en rond De Grent in het weekend en het onderhouden van de contacten met horecapersoneel en uitgaansgebied. Het project Veilig Stappen is een arbeidsintensief project, deze zomer heeft de politie zon 1.225 uur in het project gestoken. Maar deze extra inzet werpt wel zijn vruchten af, afgelopen zomer was het rustig en gezellig op de Grent. Wel veel bekeuringen (233) voor kleine overtredingen zoals wildplassen en onnodig claxonneren, acht aanhoudingen met betrekking tot het dealen van drugs, maar zonder geweldsexcessen of andere vervelende incidenten.

Aanpak van jongerenproblematiek Overlast of zelfs criminaliteit veroorzaakt door jongeren gaat vrijwel altijd gepaard met alcohol en drugs. Daarom heeft de politie in Noordwijk en Noordwijkerhout veel aandacht voor drugsvoorlichting op de lagere scholen en op de twee middelbare scholen in Noordwijk. Hiernaast worden er op de lagere scholen in het kader van het schooladoptieplan Doe effe Normaal zon veertien lessen door politieagenten verzorgd over onder andere verkeer, drugs, alcohol, vuurwerk, Bureau Halt en pesten. Ook zijn er op een aantal scholen aan de ouders voorlichtingsavonden over drugs en veiligheid gegeven.

Verder hebben de wijkagenten samen met de gemeenten en de jongerenwerkers maandelijks het zogenaamde Jongeren Op Straat overleg. Dit overleg is in het leven geroepen om ten eerste jongerenproblematiek te voorkomen door bijvoorbeeld voorzieningen voor jongeren te realiseren, zoals de skatebaan op de Hoofdstraat. Hiernaast is het overleg ervoor om jongeren die in problemen raken of die dreigen in de problemen te komen, zo snel mogelijk te helpen.

Seizoensarbeiders onmisbaar Buitenlandse seizoensarbeiders zijn belangrijk, vrijwel onmisbaar voor de economie in de Duin- en Bollenstreek. Tegelijkertijd blijkt dat zij relatief veel overlast veroorzaken. Daarom is de politie in samenwerking met de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek in maart 2002 een project gestart waarin ten eerste meer inzicht in de problematiek werd verkregen en waarin ten tweede kleine criminaliteit veroorzaakt door buitenlandse seizoensarbeiders werd bestreden en zoveel mogelijk werd voorkomen. De conclusie van het project uit 2002 was dat met name Poolse verdachten vaak betrokken waren bij winkeldiefstal, auto-inbraken en relatief vaak bij rijden onder invloed en overlast door openbare dronkenschap. Om de omstandigheden te onderzoeken waarom Poolse verdachten zo vaak voorkomen, is in 2003 gestart met een strategisch onderzoek door politie en gemeenten uit Polen en uit de Duin- en Bollenstreek. Doel van dit onderzoek is beleid te ontwikkelen waardoor: * in de toekomst Nederlandse en Poolse overheden en instituten samenwerken op het gebied van bemiddeling tussen Nederlandse werkgevers en Poolse seizoensarbeiders. * de huisvesting voor Poolse seizoensarbeiders verbeterd wordt * er goede medische en recreatieve voorzieningen voor seizoensarbeiders zijn.

Politie en gemeenten uit Polen en uit de Duin- en Bollenstreek hopen eind dit jaar met aanbevelingen te kunnen komen, zodat de Duin- en Bollenstreek enerzijds een aantrekkelijke werkgever voor buitenlandse seizoensarbeiders blijft en zodat anderzijds de overlast veroorzaakt door buitenlandse seizoensarbeiders tot een minimum beperkt wordt.

Strand, evenementen en conferenties De gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout staan bekend om het toerisme, het strand en de grote nationale en internationale conferenties die er gehouden worden. Voor de politie betekend dit een extra inzet, met name in de zomermaanden. Zo heeft de strandpolitie zon 1.890 uren gemaakt, niet alleen met het toezicht houden op het strand, maar ook met de begeleiding van evenementen zoals de internationale Interpolconferentie op 14, 15 en 16 mei in Huis ter Duin, het Yorin Dance Event waar zon 10.00 0 mensen op af waren gekomen, het Dauwtrappen op 28 mei, Noordwijk Zeefestival dat zon 4.000 mensen trok, de Bloemencorso op 16 augustus, de Drakenbootrace in Noordwijkerhout en vrijwel ieder weekend een muziekfestival rond in het centrum van Noordwijkerhout en rond het Oostduinsemeer.

Forse afname auto-inbraken Nadat de politie vorig jaar constateerde dat het aantal auto-inbraken erg hoog was, heeft de politie dit jaar veel geïnvesteerd in het tegengaan van auto-inbraken. Zo is er veel voorlichting gegeven, onder andere door het uitgeven van preventiefolders op parkeerterreinen en aan hotels en pensions, en is er afgelopen zomer extra gesurveilleerd op en rond de parkeerterreinen, zowel te voet als op de fiets en vanuit de auto. Resultaat van deze extra inspanningen is een forse afname van het aantal auto-inbraken. Vorig jaar werd er in de periode januari tot en met augustus in 412 autos ingebroken, dit jaar is dat in dezelfde periode 295.

Lichte toename woninginbraken Het aantal woninginbraken is licht toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Van januari t/m augustus 2003 is er in 79 woningen in Noordwijk en Noordwijkerhout ingebroken, ten opzichte van 69 inbraken in dezelfde periode dit jaar. Een aantal van deze inbraken konden op 28 juli met de aanhouding van een 36-jarige Noordwijker worden opgelost. In de woning van de verdachte werden namelijk diverse goederen aangetroffen die afkomstig waren van woninginbraken in Noordwijk en omgeving. Zoals ieder jaar konden inwoners van Noordwijk en Noordwijkerhout ook dit jaar bij de politie melden dat zij op vakantie gingen. De politie gaf hun tips hoe zij hun woning zo goed mogelijk tegen inbraak kunnen beveiligen, en de politie hield tijdens hun afwezigheid een extra oogje in het zeil door regelmatig rond de woning te surveilleren.