Politie in Lisse, Hillegom en Voorhout tevreden over eerste acht maanden van 2003

Lisse, Hillegom en Voorhout 14-10-2003 - De politie heeft voor 2003 afspraken gemaakt met de gemeenten Lisse, Hillegom en Voorhout, over de aanpak van overlast en criminaliteit in de winkelcentra, overlast veroorzaakt door jongeren, criminaliteit in de wijken en verkeersveiligheid. Na acht maanden maakte het politieteam Lisse (waar de gemeenten Lisse, Hillegom en Voorhout onder vallen) de balans op.

Horecaconvenant Lisse werkt Met betrekking tot het voorkomen van overlast in de centra van de gemeenten, is de politie extra aanwezig geweest tijdens de koopavonden en in de nachtelijke uren in de weekenden. Naast deze extra aanwezigheid, werkt in de gemeente Lisse ook het horecaconvenant goed. 'De stapavonden verlopen veel rustiger doordat er minder heen en weer geloop is tussen de horecagelegenheden', aldus Jaap de Groot, teamchef van politieteam Lisse. 'Doordat de cafés en de broodjeszaken vanaf 01.00 hun deuren moeten sluiten, om 01.30 stoppen met de verkoop van drank en om 02.15 uur moeten sluiten, staan er veel minder mensen in een keer op straat dan voorheen. Het lijkt in het uitgaansgebied van Lisse veel rustiger en dan in de periode vóór het convenant.'

Ouders op de hoogte gesteld Om bij de aanpak van jongerenproblematiek ook de ouders c.q. verzorgers te betrekken, is vorig jaar gestart met het zogenaamde project ouderbemoeienis. Dit project, dat overigens later in heel de Duin- en Bollenstreek is ingevoerd, gaat er vanuit dat als ouders of verzorgers vroegtijdig op de hoogte worden gesteld van het gedrag van hun kind, zij een verder afglijden naar ernstiger vormen van criminaliteit kunnen voorkomen. Concreet houdt het project in dat de politie contact opneemt met ouders wanneer hun kind gedrag vertoont dat niet door de beugel kan, of zich in een groep ophoudt zich misdraagt of zelfs crimineel gedrag vertoont. Bijvoorbeeld wanneer een kind omgaat met jongeren die (soft)drugs gebruiken. Het kind zelf heeft wellicht niets gedaan, toch is het een signaal dat de politie wil afgeven aan de ouders, veel ouders waarderen dit ook.

Woninginbrekers aangehouden Om het aantal woninginbraken terug te dringen, levert het politieteam Lisse personeel aan het zogenaamde Woninginbrakenteam, het WIT. Omdat inbrekers zich niet aan gemeentegrenzen houden, is begin 2002 het WIT opgericht, dat voor de hele Duin- en Bollenstreek werkt. Naast een vaste kern van rechercheurs levert ieder politieteam in de Duin- en Bollenstreek mensen aan het team, zo ook het politieteam Lisse. Het WIT heeft in het verleden vele successen geboekt en daarmee absoluut zijn nut bewezen. Ook het afgelopen half jaar heeft het WIT een groot aantal woninginbraken kunnen oplossen. Zo is het WIT na een aanzienlijke toename van het aantal woninginbraken in Voorhout en omgeving in de maanden juni en juli, een intensief onderzoek gestart. Dit onderzoek resulteerde begin augustus in de aanhouding van twee mannen van 20 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats die worden verdacht van het plegen van ongeveer dertig inbraken c.q. poging inbraken. Mede door de toename van het aantal inbraken in Voorhout in juni en juli, is het aantal woninginbraken in het hele politieteam gestegen, van 64 inbraken in de eerste acht maanden van vorig jaar, naar 126 inbraken in dezelfde periode dit jaar.

Snelheidscontroles in de wijken De afgelopen maanden zijn er zon 200 snelheidsbekeuringen uitgeschreven in de wijken. Met behulp van een zogenaamde lasergun heeft de politie in de wijken op die plaatsen gecontroleerd waar een radarauto niet kan komen. Het is een bewuste keuze van de politie om in de wijk te controleren op snelheid. Juist daar heeft men veel last van te hard rijdende autos, motoren en bromfietsen.

Komend najaar Dit najaar is de politie in Lisse, Hillegom en Voorhout extra aanwezig tijdens de koopavonden in de winkelcentra. Doel is om de overlast en de criminaliteit tijdens de koopavonden zoveel mogelijk te beperken door snel in te grijpen als dat nodig is. Verder heeft de politie dit najaar ook veel aandacht voor verlichting op fietsen en bromfietsen. Fietsers en bromfietsers zijn in de ogen van de politie toch de meer kwetsbare vekeersdeelnemers. Het is daarom belangrijk dat zij, als straks de dagen korter worden, goed zichtbaar aan het verkeer deelnemen. Ook bij deze controles zal de politie optreden onder het motto: vriendelijk als het kan, streng als het moet.