Politie Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg kijkt tevreden terug op de eerste acht maanden van 2003

Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg 14-10-2003 - Met de gemeenten Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg heeft de politie begin 2003 afspraken gemaakt over onder andere het terugdringen van overlast, het toezicht houden in de recreatiegebieden en over een snelle afhandeling van criminaliteitszaken. Na acht maanden is het tijd voor een tussenstand.

Bestrijden van overlast De politie investeert veel in het bestrijden van overlast. Niet alleen wordt er direct actie ondernomen bij meldingen van overlast, ook wordt er veel geïnvesteerd om overlast te voorkomen. Veel overlast is gerelateerd aan alcoholgebruik. Dit heeft geleidt tot het huidige beleid dat alcoholgebruik op de openbare weg verboden is. De politie treedt hier dan ook tegen op. Verder worden er door de gemeente en de politie met diverse partijen overleg gepleegd om het alcoholgebruik onder jeugdigen te ontmoedigen. De politie hoopt dat deze maatregelen effect zullen hebben en dat het aantal meldingen van overlast zal afnemen. Op het gebied van vernielingen zijn de eerste positieve resultaten zichtbaar. Het aantal gemelde vernielingen/vandalisme is licht gedaald van 612 in de eerste acht maanden van vorig jaar, naar 578 in dezelde periode dit jaar.

Horecaconvenant Katwijk werkt De overlast in het uitgaansgebied van Katwijk is na de inwerkingtreding van het horecaconvenant flink afgenomen. Teamchef Jan Schoneveld: "Vanaf het moment dat het horecaconvenant is ingegaan, hebben zich in de weekenden na 01.00 uur in het centrum van Katwijk nagenoeggeen ongeregeldheden meer voorgedaan. De opzet en uitvoering van het horecaconvenant wordt door de betrokken partijen bestempeld als een positief voorbeeld van een goede samenwerking; gemeente, horeca, politie, burgers, een ieder pakt zijn verantwoordelijkheid en samen dragen zij er zorg voor dat Katwijk als een veilige thuishaven kan worden ervaren".

Directe aanpak overlast drugs In totaal zijn er de afgelopen acht maanden 21 meldingen geweest van overlast veroorzaakt door drugs. Deze meldingen varieerden van het gebruik van drugs, handel in drugs tot het kweken van hennep. De afspraak met de gemeenten is dat wanneer er sprake is van aan drugs gerelateerde overlast er direct door de politie inzet wordt gepleegd. Dit resulteerde in tien aanhoudingen en de ontmanteling van een aantal hennepkwekerijen.

Toezicht recreatie Het politieteam Katwijk kan terugkijken op een redelijk goed verlopen recreatieseizoen. Op één verdrinking, waarbij een zwemmer in zee hartstilstand kreeg, zijn er geen ernstige incidenten gebeurd. Ook dit seizoen heeft de politie zich met regelmaat beziggehouden met het herenigen van zoektgeraakte kinderen en hun ouders. Eén jongentje werd na een wandeling van 15 kilometer over het strand teruggevonden bij de Langevelderslag. In augustus liet de tot dan toe rustige zee zich plotseling van een andere kant zien. Een aantal zwemmers raakten in problemen maar konden gered worden. Wel werd er nog lange tijd gezocht naar een zwemmer. Omstanders zeiden dat ze hadden gezien dat er acht mensen in problemen raakten in zee, de reddingsbrigade had er zeven uit het water gehaald. De zoekactie heeft niets opgeleverd en ook is er niemand als vermist opgegeven. Zeer waarschijnlijk waren er geen acht zwemmers in problemen, maar zeven.

Afhandeling criminaliteitszaken De politie in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg wil dat zaken zo snel mogelijk worden opgepakt zodat er zo weinig mogelijk plankzaken zijn. Het gaat dan om criminaliteitszaken zoals woninginbraken, auto-inbraken, fietsendiefstallen en dergelijke. Hiervoor worden structureel mensen in het politieteam vrij gemaakt die al dan niet in samenwerking met de recherche criminaliteitszaken aanpakken. Het valt de politie op dat er in de gemeenten Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg veel fiets- en bromfietsdiefstallen hebben plaatsgevonden. Dit soort criminaliteit veroorzaakt veel ergernis en verdriet bij mensen en heeft dus ook de volle aandacht van de politie. Ondanks een afname van het aantal fiets- en bromfietsdiefstallen ten opzichte van vorige jaar (januari t/m augustus 2002: 391, januari t/m augustus 2003: 359), vindt de politie dit nog steeds te veel. In het politieteam wordt gewerkt aan een plan van aanpak om deze vorm van criminaliteit aan te pakken.