Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

14-10-2003
Geldtekort zet begrotingsbehandeling Alkemade op scherp Fractievoorzitters verwachten vuurwerk

De begrotingsbehandeling staat weer voor de deur. U bent op dinsdag 21 oktober 2003 van harte welkom om het debat van de plannen voor volgend jaar bij te wonen. Deze openbare raadsvergadering wordt gehouden in het gemeentehuis en begint om 16.00 uur.

Met de behandeling van de begroting voor 2004 begint voor de gemeenteraad van Alkemade een nieuw tijdperk. Waar tot nu toe het college van burgemeester en wethouders altijd het initiatief namen bij het opstellen van de plannen voor het komende jaar, dit keer neemt de gemeenteraad het voortouw.
Doordat nu al duidelijk is dat de financiële middelen beperkt zijn, voorspellen de fractievoorzitters 'vuurwerk' tijdens de begrotingsvergadering op 21 oktober.
Het gesternte waaronder de eerste programmabegroting wordt behandeld is niet gunstig. Door de economische tegenwind heeft de rijksoverheid besloten de bijdragen uit het gemeentefonds aan de gemeenten te verlagen. Voor Alkemade komt daar bovenop dat de NUON - waar de gemeente aandeelhouder in is - dit jaar geen dividend uitkeert. Gevolg is dat er het komende jaar minder te besteden zal zijn, tenzij de lasten voor de burger fors worden verhoogd.

Lastenverzwaring
Dat er een lastenverzwaring komt, staat al min of meer vast. Nog los van de wensen van de raadsfracties, is het alleen voor het betalen van de vaste kosten van de gemeente (personeel, onderhoud, en dergelijke) nodig om meer geld van de burgers te vragen. Uit de voorlopige begroting blijkt dat door de verhoging van de onroerend zaakbelasting, inflatiecorrectie en de afvalstoffenheffing de lasten voor de burgers van Alkemade met zo'n twintig procent zullen stijgen. Of het daar bij blijft, moet blijken bij de begrotingsbehandeling. Door de invoering van het duale stelsel heeft de raad hierbij een nog belangrijkere rol dan in het verleden. 'Het grote verschil is dat we vroeger met de portefeuillehouders moesten debatteren over wat zij hadden voorgesteld, terwijl nu de gemeenteraad zelf bepaalt welke kant het opgaat', aldus de fractievoorzitters. Het college maakt geen beleid meer, maar voert dat alleen uit. Dat legt een zwaardere druk op de schouders van de leden van de gemeenteraad. Zij kunnen zich niet meer verschuilen en zich beperken tot het reageren op wat het college inbrengt, maar moeten zelf aangeven wat er gaat gebeuren en hoe dat wordt gefinancierd.

Lastige opgave
Zeker dit jaar wordt dat een lastige opgave, verwachten de fractievoorzitters. Voor de financiering van nieuwe plannen, heeft de raad de keuze tussen bezuinigen op andere zaken, zoals bijvoorbeeld het wegenonderhoud of de subsidies aan verenigingen of lastenverzwaring voor de burger. 'We staan dus voor moeilijke beslissingen. Niemand zit te wachten op extra kosten, maar aan de andere kant is het ook pijnlijk als er geen geld is voor nieuw beleid. Daar zullen we op de begrotingsvergadering een passend antwoord op moeten vinden.'

Agenda
De agenda van de begrotingsbehandeling is als volgt: (tijden zijn richttijden)

1. Opening en vaststelling van de agenda

2. Spreekrecht

3. Programmabegroting 2004

Algemene beschouwingen op hoofdlijnen (16.00 uur)

Reactie op algemene beschouwingen op hoofdlijnen (16.45 uur)

Schorsing (17.45 uur)

Algemene beschouwingen per programma (19.00 uur)

Schorsing (20.45 uur)

2e termijn (21.45 uur)

4. Sluiting (23.00 uur)