Gemeente Zwolle

Masterplan Kranenburg vastgesteld
Voldoende begraafplekken voor komende 50 jaar

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het Masterplan Kranenburg. Dit betekent dat in Zwolle de begraaf- en crematieactiviteiten geconcentreerd worden op Kranenburg (buitenbeschouwing zijn gelaten: de R.K. begraafplaats en Israëlitische begraafplaats). Dit is het gebied binnen de bestaande driehoek (A28, Haesterveerweg, Bergklooster). De stad heeft met dit plan voor de komende 50 jaar voldoende nieuwe graven. Ook wordt er een nieuw uitvaartcentrum gebouwd door de uitvaartondernemers Monuta en Yarden/ Zwolse Uitvaartvereniging. De start van de bouw gaat in 2005 van start. Het huidige crematorium krijgt een uitbreiding van de urnentuin en beschikt over voldoende ruimte voor asverstrooiing voor in de toekomst. Het rapport "begraven en cremeren in de 21e eeuw" vormt de basis voor dit Masterplan.

De begraafplaatsen Voorst en Windesheim hebben nog plek voor een groot aantal jaren. Deze begraafplaatsen worden niet uitgebreid. Op de begraafplaats Meppelerstraatweg vinden alleen nog bijzettingen plaats.

Start
Met de eerste uitbreiding - het terrein aan de zuidoostzijde van de begraafplaats, de Parnassusberg ? is in 2002 gestart en is klaar in januari 2004. Dit terrein vormde een onderdeel van de gemeentekwekerij en is het scharnierpunt tussen de oude en nieuwe begraafplaats. In dit eerste uitbreidingsgebied worden niet meer dan ongeveer 660 nieuwe graven worden gerealiseerd, voldoende voor een periode van 5 à 6 jaar.

Plannen
Na het verschijnen van het "eindadvies van de commissie begraafbeleid", november 2000, is door een werkgroep het rapport "begraven en cremeren in de 21e eeuw" opgesteld. Dit rapport bevat een landschapsvisie en vormt de basis voor het nu uitgewerkte Masterplan. Het betreft een totaal plan voor het gebied tussen de Rijksweg, Bergkloosterweg en Haersterveerweg. Het gebied wordt voor de komende 40 à 50 jaar ingericht als een begraaf- en uitvaartgebied. Het wordt zodanig vormgegeven, dat het gebied in harmonie is met het omringende landschap. Na de uitbreiding 1e fase (Parnassusberg), volgt volgens de huidige planning over enkele jaren een uitbreiding van Begraafplaats Bergklooster in het gebied ten noordwesten van begraafplaats Kranenburg.

De daarna volgende uitbreidingen van Kranenburg vinden plaats aan de zuidoostzijde van de begraafplaats, aansluitend aan de vorige fasen en bieden capaciteit tot ongeveer 2020. De uitbreidingen na 2020 vinden plaats in het gebied waar nu verschillende sportverenigingen zijn gevestigd (korfbalvereniging Oranje Zwart en de tennis- en hockeyvelden).


---