Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis: Buitensporige bouwleges aan banden

Minister pakt wildgroei bij gemeenten aan

Vereniging Eigen Huis is blij met de aankondiging van minister Remkes die maatregelen neemt waarmee de wildgroei in gemeentelijke bouwleges aan banden wordt gelegd. Onderzoek van de vereniging in augustus jongstleden toont aan dat gemeenten zeer verschillend omgaan met het berekenen van legeskosten die huiseigenaren moeten betalen voor het aanvragen van een bouwvergunning. De vereniging drong er bij de minister van Binnenlandse Zaken op aan om snel orde op zaken te stellen en te zorgen voor een éénduidige, transparante berekeningswijze voor bouwleges.

Uit het onderzoek naar bouwleges kwam naar voren dat er een ondoordringbaar woud van berekeningsmethoden bestaat bij het bepalen van de legeskosten. Dit leidt tot enorme verschillen in kosten, waarbij een huiseigenaar in de ene gemeente tot ruim vijf keer duurder uit kan zijn dan in een andere gemeente. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) deed de geconstateerde verschillen af door slechts te verwijzen naar de gemeentelijke autonomie.

In een brief aan de Tweede Kamer kondigt de minister aan in overleg met de VNG een modelregeling te ontwikkelen om uniformiteit in de berekeningsmethode voor bouwleges te bewerkstelligen. Als gemeenten hier niet op vrijwillige basis aan meewerken, overweegt de minister het model door aanpassing van de wet aan alle gemeenten dwingend op te leggen.

Vereniging Eigen Huis is verheugd over de aangekondigde maatregel en rekent op de medewerking van de VNG en alle Nederlandse gemeenten om ervoor te zorgen dat bouwleges transparant en op een éénduidige manier tot stand komen. De extreme verschillen in de kosten moeten hiermee tot het verleden gaan behoren. De vereniging volgt nauwlettend of de aangekondigde maatregel daadwerkelijk het gewenste effect heeft.

Amersfoort, 14 oktober 2003