AutoRai

14-10-2003

Nissan X-TRAIL compleet vernieuwd

Ruim twee jaar na de introductie van de X-TRAIL presenteert Nissan het uitgebreid vernieuwde model. Een opgefrist design en talrijke innovatieve vernieuwingen maken van deze tweede generatie X-TRAIL opnieuw een belangrijke speler in de top van zijn segment.

Sinds zijn lancering halverwege 2001 is de X-TRAIL één van de bestverkochte 4x4s in Europa. In de eerste vijf maanden van 2003 verkocht Nissan zelfs 45 procent meer exemplaren dan in dezelfde periode in 2002. Voor 2004 verwacht Nissan dat 10 procent marktaandeel in het segment kan worden behaald, mede doordat de 4x4-markt in Europa zal stijgen tot een half miljoen exemplaren.

Nieuwe common-rail dieselmotor
De komst van de 2.2 dCi-motor is één van de belangrijkste noviteiten in het X-TRAIL-gamma. Deze dieselmotor maakt gebruik van de nieuwste generatie common-rail en hogedruk brandstofinjectoren en heeft een variabele turbo met grote intercooler. Al deze moderne techniek zorgt ervoor dat de nieuwe krachtbron de 114 pk en 270 Nm van de vorige X-TRAIL ruim overtreft. De 2.2 dCi levert namelijk 136 pk/100 kW aan vermogen en heeft een gigantisch koppel van 314 Nm.

Dankzij dit grote vermogen levert de X-TRAIL 2.2 dCi uitmuntende prestaties. Zo is de topsnelheid toegenomen van 172 km/uur tot 180 km/uur en duurt de sprint van 0 naar 100 km/uur nu nog maar 11,5 seconden. Het riante koppel op lage toerentallen en de verfijnde loopkarakteristiek van de motor maakt de X-TRAIL makkelijker te rijden in de stad.

Ondanks het toegenomen motorvermogen gaat de X-TRAIL 2.2 dCi zuinig om met brandstof: hij verbruikt gemiddeld 7,2 liter per 100 kilometer en heeft een CO2-uitstoot van 190 g/km.

ALL MODE 4x4-systeem

Nissans ALL MODE 4x4-systeem laat de X-TRAIL zijn talenten etaleren op het gebied van handelbaarheid op de gebaande wegen. Maar ook naast de gebaande wegen biedt het systeem uitzonderlijke voordelen. ALL MODE schakelt tijdens het rijden automatisch van 2WD naar 4WD al naar gelang de wegcondities. Informatie over het wegdek verzamelt het systeem met behulp van sensoren.

ESP+

Het ESP+ zal vooral de dynamische X-TRAIL-bestuurder aanspreken. Het systeem bestaat uit tractiecontrole en een stabiliteitssysteem. Wanneer deze elektronica signaleert dat één of meerdere wielen grip verliezen, dan worden deze wielen door gebruik van de remmen en het aanpassen van het motorkoppel afgeremd. ESP+ wordt gecombineerd met een antiblokkeer-remsysteem (ABS) en elektronische remdistributie (EBD), wat zorgt voor een extra korte remweg.

Nieuw design exterieur

De vernieuwde X-TRAIL kan van buiten worden herkend aan subtiele details. De grille, de voor- en achterbumpers en de achterlichten zijn opnieuw vormgegeven. Bovendien zijn de voor- en achterbumper compacter, waardoor de overhang is gereduceerd.

De praktische dakrails hebben een extra functie gekregen. Net als bij het originele X-TRAIL-concept dat op de Autosalon in Parijs 2000 debuteerde, zit nu aan weerszijden op voorkant van de dakrails verlichting. Deze lampen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor gebruik in het terrein en werken alleen in combinatie met grootlicht.

Volledig herzien interieur

Eén van de uitgebreide veranderingen behelst het interieur, dat volledig herzien is. Het is niet alleen functioneel, maar ook voorzien van handige noviteiten. Kenmerkend zijn de bekerhouders in de middenconsole, die verwarmd en gekoeld kunnen worden. Het grote handschoenenvak biedt volop ruimte aan wegenkaarten en andere spullen. De ronde bedieningsknoppen voor de klimaatregeling zijn ergonomisch goed doordacht.

Beide voorstoelen hebben actieve hoofdsteunen om een whiplash te voorkomen. In de X-TRAIL in Elegance-uitvoering zijn de voorstoelen elektrisch verstelbaar en voorzien van zeer soepel leer. De kwaliteit straalt van de gebruikte interieurmaterialen af. De bekledingstof voelt niet alleen beter aan, maar dempt eveneens beter. Mede daardoor is het geluidsniveau in het interieur aanmerkelijk lager dan bij de eerste generatie X-TRAIL.

DVD-navigatiesysteem

Voor het eerst is er ook een DVD-navigatiesysteem in de X-TRAIL verkrijgbaar. Het systeem bevat gedetailleerde wegenkaarten van Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, de Benelux, Engeland, Denemarken en Zweden en geeft deze weer op een 7-inch beeldscherm dat geïntegreerd is in het midden van de middenconsole. Het systeem laat de route en de kaarten duidelijk en helder zien in fullcolour.

Prijs
De nieuwe Nissan X-TRAIL is leverbaar vanaf januari 2004 en de vanaf prijs bedraagt 29.995,= incl. BTW/BPM