Ingezonden persbericht

Persbericht

GROOTSTE ZORGEN VOOR MKB: MARGES, TOENEMENDE CONCURRENTIE, IT UITGAVEN EN PERSONEELSVERLOOP

Ondanks deze zorgen is het vooruitzicht positief

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) in West-Europa houdt zich staande ondanks de lagere marges die veroorzaakt worden door een aantal economische factoren, zoals de toegenomen concurrentie. Dat blijkt uit een onderzoek* dat in opdracht van Oracle uitgevoerd werd onder 474 directies van Europese bedrijven.

Uit het onderzoek blijkt dat directieleden binnen het MBK denken dat de economische druk de komende zes maanden zal afnemen. Volgens hen zal het MKB daarentegen binnenkort geconfronteerd worden met personeelsverloop en achterblijvende IT investeringen.

Het onderzoek 'European mid-market issues in turbulent times' laat zien dat de grootste zorg van senior executives binnen middelgrote bedrijven de impact van het huidige economische klimaat op winstmarges is. Volgens hen baseren klanten op dit moment hun aankopen op prijs in plaats van kwaliteit en service mee te laten wegen, om zo kosten te verlagen.

De respondenten uitten in het bijzonder hun zorg (57%) over hun concurrentiepositie ten opzichte van bedrijven die hun productie in lage loonlanden laten plaatsvinden. Niet zozeer de schaalvoordelen die ze daarmee behalen, maar met name de bereikbaarheid van goedkope arbeidskrachten geeft hun concurrenten volgens hen een aanzienlijke voorsprong.

"De domino-effecten van het zware economische klimaat zorgen juist in het MKB voor problemen," zei Nick Greenway van Datamonitor. "Er heeft een grote verschuiving plaatsgevonden in de interesses van de klant. Prijs is de belangrijkste reden geworden om tot aankoop over te gaan en niet merk, kwaliteit of service. Ondanks de huidige moeilijkheden, denken de respondenten dat het MKB het ergste heeft gehad en zijn zij vrij optimistisch over de komende zes tot twaalf maanden.

De maatregelen die het MKB neemt in reactie op de huidige economische omstandigheden en de toegenomen druk op de marges, zijn op de eerste plaats het bevriezen of reduceren van budgetten (63%) en dan met name door afvloeien van medewerkers en het verlagen van salarissen (53%). Niettemin uitten managers hun bezorgdheid over het feit dat, wanneer de economie weer aantrekt, het moeilijker zal zijn voor het MKB dan voor grotere en bekendere bedrijven om hun goede personeel te behouden en nieuwe medewerkers te werven.

Budgetverlagingen hebben ook invloed gehad op IT uitgaven; hierop is flink gekort volgens 48% van de respondenten. IT blijft echter volgens de ondervraagde directies de op één na grootste kostenpost. Ook IT afdelingen van het MKB hebben te maken gekregen met ontslagen, wat tevens betekende dat er aan het overgebleven team gevraagd werd langer te werken, vooral in de weekeinden. Uit het rapport blijkt dat de kwaliteit van de service van IT afdelingen is afgenomen en dat IT'ers binnen het MKB de meeste tijd besteden aan het oplossen van ad-hoc problemen in plaats van zich te richten op strategische taken.

"Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers uit de diverse industrieën op hoofdlijnen dezelfde problemen delen," zei Michiel Contant, Market Development Manager Oracle Nederland. "IT is één van de grootste kostenposten, maar niet een belangrijk aandachtsgebied. Er wordt veel geld besteed aan het beheren en installeren van applicaties. We zien wel steeds vaker dat ondernemingen kiezen voor het huren van software om zo deze kosten te verlagen. De ondernemer kan zo het beheer overlaten aan de experts en zich weer richten op zijn kernactiviteiten."


* Onderzoek in opdracht van Oracle en uitgevoerd door Datamonitor onder 474 senior executives werkzaam bij Europese MKB-bedrijven met 100 tot 500 medewerkers of met een omzet van 20 tot 250 miljoen euro van onder andere nutsbedrijven, verwerkende industrieën, zakelijke dienstverlening, financiële- en overheidsector. Het onderzoeksrapport is verkrijgbaar via Marieke van Zuien, mariekev@lewispr.com, 040-2354600

Oracle
Oracle is 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware.