Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Tweede onderzoek provincie

Grondwater merendeel Brabantse stortplaatsen niet ernstig verontreinigd

Het grondwater bij driekwart van de stortplaatsen in Brabant heeft geen ernstige verontreiniging. Dat blijkt uit een tweede onderzoek dat is uitgevoerd bij 504 voormalige stortplaatsen. De meting leert wél dat aangetroffen verontreinigingen voornamelijk worden veroorzaakt door zware metalen. In een aantal gevallen zijn deze verontreinigingen van nature aanwezig.

Het onderzoek wordt door alle provincies in Nederland uitgevoerd. Het brengt de milieuhygiënische situatie van stortplaatsen in beeld en de daarmee gepaard gaande risico's. Op grond van de resultaten doen de provincies een voorstel aan het Ministerie van VROM over maatregelen om de risico's op te heffen.

Verontreiniging door zware metalen
Het grondwater uit de in totaal 2.700 peilbuizen rond de stortplaatsen in Brabant, is zowel in het eerste onderzoek (1998-2000) als in het recente geanalyseerd op een breed pakket stoffen. Hieruit blijkt dat bij circa 40 procent van de stortplaatsen geen normen worden overschreden die nader onderzoek nodig maken. Verder heeft 33 procent geen ernstig verontreinigd grondwater.
Bij 27 procent van de onderzochte locaties is wél een overschrijding van de interventiewaarde (norm voor ernstige bodemverontreiniging) geconstateerd. Dit is iets minder dan de situatie in de eerste meetronde. Bijna al deze overschrijdingen worden veroorzaakt door zware metalen, de overige door vluchtige aromaten en organo-chloorverbindingen.
In een volgende meetronde wordt onderzocht in hoeverre deze verontreinigingen afkomstig zijn van de stortplaatsen. Er zijn aanwijzingen dat soms andere bronnen de oorzaak zijn. Bovendien komt in een aantal gevallen
de verontreiniging overeen met daar 'van nature' voorkomende stoffen. Bekende voorbeelden hiervan zijn cadmium en zink in de Kempen en arseen dat veelvuldig in verhoogde gehalten voorkomt in de West-Brabantse kleigronden en langs de Maas.
In de laatste meetronde die in het voorjaar van 2004 gereed is, wordt naast het grondwater, ook de kwaliteit en dikte van de afdeklagen op de stortplaatsen vastgesteld. In een aantal gevallen wordt tevens de kwaliteit van het oppervlaktewater nabij de stortplaatsen onderzocht.