Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Stand van zaken bezuinigingsplannen kabinet

14-10-2003
Na de eerste debatten in de Tweede Kamer n.a.v. de bezuinigingsvoorstellen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft het kabinet de voorstellen op enkele punten gewijzigd. De eigen bijdrage per recept is vooralsnog van de baan.

In de brief van de NCFS van 18 september 2003 en via de kranten heeft u over de bezuinigingsvoorstellen van de minister kunnen lezen. Als ze worden goedgekeurd zullen deze bezuinigingsvoorstellen op korte termijn met name voor ziekenfondsverzekerden de nodige financiële gevolgen hebben, maar op de langere termijn waarschijnlijk ook voor particulier verzekerden. In 2006 zal het nieuwe zorgstelsel namelijk ingevoerd worden met een basiszorgpakket dat voor iedereen hetzelfde is.

De eigen bijdrage per recept is weliswaar van de baan, maar daarvoor zijn andere bezuinigingsplannen in de plaats gekomen, die ook nadelige gevolgen hebben bij Cystic Fibrosis. Was eerst het plan om een eigen risico in te voeren van 200 euro per jaar, nu is dat bedrag verhoogd naar 250 euro per persoon en 500 euro per gezin. Behalve pijnstillers zullen ook maagzuurremmers uit het ziekenfondspakket gehaald worden.

Er blijft dus werk aan de winkel!
De NCFS zal de gevolgen van de bezuinigingsplannen voor mensen met Cystic Fibrosis onder de aandacht blijven brengen bij de woordvoerders voor volksgezondheid van de diverse politieke partijen in de Tweede Kamer. We proberen daarbij zoveel mogelijk aan te sluiten bij de tussentijdse besprekingen die nog komen alvorens de definitieve debatten in de Tweede Kamer van 25 tot 27 november plaatshebben. Dat doen we in nauw overleg met de CG-Raad.

We houden u op de hoogte.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl