Politie Gelderland-Zuid


+ Korpsstaf


Datum  14 oktober 2003                                               
                                                                     
Van    / afdeling Communicatie                                       

Politie goed voorbereid op wedstrijd NEC - Wisla-Krakow


De politie van Gelderland-Zuid heeft haar plan van inzet voor de voetbalwedstrijd van NEC tegen Wisla-Krakow klaar. De inzet is erop gericht een bijdrage te leveren aan een veilig en ordelijk verloop van het evenement. De politie laat zich kennen als vriendelijk waar het kan en streng waar het moet en zal duidelijk zichtbaar aanwezig zijn zowel bij de Jan Massinkhal waar de Poolse supporters worden opgevangen als in de omgeving van het stadion en in het centrum van Nijmegen.

Personen die zich misdragen en de openbare orde verstoren door bijvoorbeeld het plegen van vernielingen of misdrijven, zullen onmiddellijk worden aangehouden en er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt. Met het Openbaar Ministerie in Arnhem zijn afspraken gemaakt over een snelle reactie van Justitie. Supporters die zich misdragen lopen het risico de wedstrijd te missen.

Om het evenement in goede banen te leiden wordt de Mobiele Eenheid beschikbaar gehouden. Ook zal de groep Politie-mountainbikers in en om het centrum surveilleren. De politie bedient zich ook van surveillance te paard, extra motorsurveillances en extra politiehondengeleiders. Bij elkaar zijn ongeveer 275 agenten in dienst. De politie Gelderland-Midden zal de politie in onze regio bijstand verlenen.

Om Poolse supporters enige informatie te geven over de organisatie in Nederland is een in het Pools gestelde zogenaamde 'flyer' gemaakt die per e-mail is verzonden naar Polen. Daar is de flyer uitgereikt aan supporters die in Krakow een kaartje voor de wedstrijd in Nederland kopen. De uitreiking van die flyer zal nog worden herhaald als zij op weg naar Nijmegen de grens passeren. Op de flyer staat dat Poolse supporters zich kunnen verzamelen in de Jan Massinkhal waar hen tevens enige ontspanning wordt geboden. De Koninklijke Marechaussee zal supporters die per auto of groepsgewijs per bus onze grens overkomen controleren en opnieuw die flyer aan hen uitreiken.

Bijlage:
De tekst van de flyer zoals deze in Polen inmiddels is uitgereikt een Wisla-supporters en in Nederland nogmaals zal worden aangereikt.
N.E.C. Nijmegen - Wisla Krakow 15 oktober 2003


Geachte supporter,

Welkom in Nijmegen.

We hopen dat het voor alle supporters een mooie en sportieve wedstrijd wordt.

Om uw verblijf in Nijmegen zo prettig mogelijk te laten verlopen, hebben de gemeente, de politie en N.E.C. de reis van de supporters naar en van het stadion helder georganiseerd. In deze brief leggen we uit wat dit voor u betekent.

Om in het stadion te komen, moet u allereerst naar de Jan Massinkhal aan de Nieuwe Dukenburgseweg te Nijmegen rijden. Daar is voldoende en veilige parkeergelegenheid voor de bussen en de auto's. De Jan Massinkhal is vanaf 12.00 uur geopend. U kunt vervolgens op dit terrein blijven. Bij de Jan Massinkhal zijn ontspanningsmogelijkheden en kunt u eten en drinken kopen.

Het voetbalkaartje dat u heeft gekocht, is een omwisselbiljet. Pas daarom op: met dit kaartje kunt u het stadion niet binnen komen! U moet dit biljet eerst omwisselen voor een toegangsbewijs. Daarbij moet u zich legitimeren.
Het omwisselen kunt u uitsluitend bij de loketten van de Jan Massinkhal, en wel tussen 16.00 en 18.00 uur. Dus bij het stadion van N.E.C. kunt u uw biljet niet omwisselen.

Vanaf 18.00 uur neemt u bij de Jan Massinkhal plaats in bussen die u naar het voetbalstadion zullen brengen. Let op: er is op de wedstrijddag ook bij het stadion geen gewone kaartverkoop.

Voetbalwedstrijden zijn sportieve evenementen waar veel mensen plezier aan beleven. Toch zijn er altijd individuen die menen de sfeer met wangedrag te moeten verzieken. De politie zal daar onmiddellijk tegen optreden.
Dit in het belang van uw veiligheid en die van andere voetballiefhebbers.

Strafbare feiten worden niet getolereerd. Onder andere de volgende overtredingen worden onmiddellijk bestraft:
Diefstal uit een winkel.
Gebruik van alcoholische drank op de openbare weg.
Urineren op de openbare weg.
Discriminerende opmerkingen.
Het in bezit hebben van wapens.
Het dragen van vermommingen.
Drugsgebruik op straat.
Het in bezit hebben en/of afsteken van vuurwerk.
Overtreders worden zonder pardon aangehouden. Ze missen zeker de wedstrijd.

Op meerdere locaties in de stad staan mobiele politieposten waar u voor hulp of informatie terecht kunt.

Wij wensen u een aangenaam verblijf in Nijmegen en natuurlijk een prachtige wedstrijd,



Burgemeester van Nijmegen Politiechef Nijmegen Voorzitter N.E.C.


---- --



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39