FNV Bouw


Moeilijke afwegingen

De politiek moet met een substantieel aanbod komen. Gebeurt dat niet, dan ziet FNV Bouw het somber in: dan lijkt het vrijwel uitgesloten dat de FNV met een 'Najaarsakkoord' kan instemmen.

Zoals bekend, wil het kabinet dat éérst de vakbeweging twee jaar lang bevriezing van de lonen belooft. Alleen dan zou het kabinet met toezeggingen komen. Vanzelfsprekend wil de vakbeweging eerst het bod van het kabinet kennen, voordat het überhaupt een zo ingrijpende toezegging wil bespreken. Bovendien wil de FNV zo'n afspraak ter goedkeuring voorleggen aan de leden.

Met de eis om twee jaar lang niet te onderhandelen over de lonen overvraagt het kabinet ten opzichte van wat het tot nu toe biedt. Er moeten verdergaande toezeggingen komen rond WW, WAO, ziektekosten en vroegpensioen. Die punten vindt de FNV minstens zo belangrijk. En vergeet ook niet de koppeling, waarvan Minister De Geus kort geleden opeens de spelregels veranderde. Verder laat de vakbeweging zich niet zonder morren muilkorven met een verbod om bijvoorbeeld bij een reorganisatie voor werknemers een aanvulling op de uitkering te regelen.

Al die punten staan op dinsdagmorgen 14 oktober nog open. Maar ook als het kabinet alsnog met een bod komt, blijven er voor de vakbeweging moeilijke afwegingen. De kans is immers klein dat het kabinet op alle belangrijke punten ruimte geeft aan de vakbeweging. Wordt vervolgd.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610