Gemeente Gouda


datum: 13 oktober 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Judith Mulder
telefoon: 0182-589120

Discotheek in principe op locatie Hamstergat

Het college van B en W van de gemeente Gouda heeft besloten om - in principe - de discotheek te vestigen op de locatie Hamstergat. Het betreft een principebesluit omdat resultaten van vervolg-besprekingen met direct belanghebbenden en marktpartijen van belang zijn voor de haalbaarheid van een discotheek op deze locatie. Een definitief besluit wordt rond maart 2004 genomen. De locatie Groenheuvel - in een andere variant - blijft tot die tijd in beeld als alternatieve locatie. Dit principe-besluit wordt op korte termijn besproken in de raad.

In maart 2003 heeft het college besloten dat gezocht moest worden naar alternatieve locaties. De toen geplande situering op de Groenheuvel zou kunnen leiden tot het ervaren van overlast door omwonenden. Het Hamstergat kwam - naast Groenheuvel - als mogelijk geschikte locatie in beeld. Het college besloot dat vergelijkend onderzoek naar beide locaties moest worden verricht.

Dit onderzoek is nu afgerond en wijst nu zowel op Hamstergat als op Groenheuvel een tweetal geschikte plekken aan. De oorspronkelijk plek op Groenheuvel - het parkeerterrein - is definitief afgevallen.

De keuze voor het Hamstergat is bepaald door de ruimere ontwikkelmogelijkheden (o.a.voor een multifunctioneel concept), de bereikbaarheid (ook voor openbaar vervoer) en toegankelijkheid van de locatie, minder risico tot overlast, een open en zichtbare locatieligging en mogelijk snellere realisatietijd. De locatie kan daarmee een directe relatie met de spoorzone krijgen. Mede gegeven het feit dat er een voorstadhalte voor de RijnGouweLijn komt.

vergelijkend onderzoek

Bij het in beeld brengen van mogelijke locaties is een (vergelijkend) onderzoek gedaan. Dit bestond uit een aantal deelonderzoeken:
* een distributie planologisch onderzoek (DPO)
* een stedenbouwkundige studie naar inpassingmogelijkheden
* een risico inschatting ten aanzien van mogelijke planschade
* een beoordeling van in het geding komende milieuhygiënische aspecten

Daarnaast zijn intern binnen de gemeentelijke organisatie de volgende activiteiten uitgevoerd:

* gesprekken met belanghebbenden / betrokkenen
* kostenramingen voor ontsluitingen en civieltechnische voorzieningen

DPO

Het DPO heeft een aantal belangrijke randvoorwaarden voor een succesvolle exploitatie van een discotheek in beeld gebracht:
* verruim leeftijdsgrens van 16-20 jaar naar 16-25 jaar
* richt je ook op jongeren in de regio

* economisch draagvlak zal in de komende 5 jaar licht toenemen
* succesfactoren zijn:

* concept

* multifunctionaliteit

* mate van flexibiliteit

* vermogen om in te spelen op nieuwe trends
* (gebleken) kwaliteit van het management

multifunctioneel concept

Uit het DPO komt naar voren dat een multifunctioneel concept een belangrijke randvoorwaarde is. Dit kan in de vorm van een multifunctioneel uitgaanscentrum of en/of een gethematiseerde discotheek. Meerdere functies zijn denkbaar, bijvoorbeeld een openluchttheater, een opleidingscentrum, zalenverhuur, klimhal en skatevoorzieningen. Beide locaties bieden hiertoe de mogelijkheid.

vervolgtraject

Het vervolgtraject ziet er - na behandeling in de raad - als volgt uit:

* onderhandelingsfase af te sluiten met principeovereenkomsten
* 1e uitwerkingen

* definitieve besluitvorming (circa maart 2004)
* planvorming, incl. RO-procedures

* aanbesteding

* realisatie

* Een precieze timing voor na maart 2004 is nog niet aan te geven.


- einde bericht -