PZO

PZO: najaarsoverleg moet rekening houden met belangen zelfstandigen

Den Haag, 14 oktober 2003 - In een fax aan minister-president Balkenende heeft PZO gevraagd om in het najaarsoverleg rekening te houden met de belangen van zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). In het najaarsoverleg dat vandaag wordt gehouden, komen ook onderwerpen aan de orde die direct of indirect voor zzp'ers van belang zijn. De naar schatting 500.000 zelfstandigen in dit land zijn in het najaarsoverleg niet vertegenwoordigd.

PZO erkent dat het najaarsoverleg in eerste instantie een overleg is van werkgevers en werknemers met het kabinet. Echter in toenemende mate worden in overleggen tussen het kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties onderwerpen besproken die gevolgen hebben of kunnen hebben voor zelfstandigen. Zo wordt tijdens het najaarsoverleg van vandaag onder andere gesproken over de aanpassing van de WAO. Hoewel zelfstandigen (nu nog) verzekerd zijn via de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ), heeft een ingreep in de WAO ook wel degelijk gevolgen voor de uitkering aan zelfstandigen of de verzekerbaarheid van zelfstandigen op de private markt. Ook bij de discussie over bijvoorbeeld prepensioen, VUT en de levensloopregeling moeten de aspecten voor zelfstandigen worden betrokken.

PZO houdt daarom een krachtig pleidooi om zzp'ers een formele positie te geven in het overleg van kabinet met werkgevers en werknemers. Hetzelfde geldt voor de andere instituties van het poldermodel, zoals de SER en de Stichting van de Arbeid, waar met grote regelmaat onderwerpen worden besproken die verder reiken dan uitsluitend het belang van werkgevers en werknemers.

De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) is de onafhankelijke koepelorganisatie van zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). Via branche- en beroepsorganisaties zijn bij PZO meer dan 10.000 zzp'ers aangesloten. Het gaat daarbij onder andere om interim-managers, organisatieadviseurs, filmmakers, thuiszorgers, interimmachinisten, ict-specialisten, arbeidsdeskundigen, eigen rijders en klusbedrijven.


---