FNV

Meeste Nederlanders eens met FNV-kritiek

Een meerderheid van de Nederlanders steunt de FNV in haar kritiek op het kabinetsbeleid. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIPO in opdracht van de vakcentrale. Mensen zijn vooral bezorgd over ingrepen in het ziekenfonds. Op dat punt is ook de actiebereidheid het grootst. Het vertrouwen in de regering is niet erg groot: 73 procent van de bevolking heeft weinig tot heel weinig vertrouwen in het kabinet Balkenende.

De meeste mensen zijn behoorlijk op de hoogte van de plannen die met Prinsjesdag bekend zijn gemaakt, maar over de inhoud zijn ze in meerderheid negatief:
* De ingrepen in vut en prépensioen stuiten 78 procent tegen de borst.
* 60 procent is tegen het wegstrepen van de vertrekpremie bij ontslag tegen de WW-uitkering.
* 57 procent steunt het FNV-voorstel om de OZB niet te verlagen, maar in plaats daarvan te investeren in bestrijding van de jeugdwerkloosheid.
* 68 procent steunt het FNV-voorstel voor het ziekenfonds. De vakcentrale wil de kostenstijgingen opvangen door de prijs van het pakket te verhogen en tegelijkertijd de premie volledig afhankelijk te maken van het inkomen. Het kabinet wil het ziekenfonds duurder maken en er tegelijkertijd een aantal vergoedingen uithalen.
* bij de WAO zijn de meningen verdeeld: 51 procent zoekt een daling van het aantal WAO'ers vooral in betere arbeidsomstandigheden en het aan het werk helpen van arbeidsongeschikten; 41 procent ziet meer in het aanscherpen van de regels bij de keuring. Op de vraag welk onderwerp naar hun mening prioriteit van de vakbeweging moet krijgen zeggen de meeste mensen 'de gezondheidszorg' (54 procent). 38 procent van de mensen wil daarvoor ook in actie komen. Daarbij gaat de voorkeur uit naar petities of emailacties.

Andere thema's die mensen belangrijk vinden zijn de koppeling tussen lonen en uitkeringen, het prépensioen en de WAO.

Op dit moment praten werkgevers, bonden en kabinet in Den Haag over een mogelijk sociaal akkoord ter voorbereiding op het najaarsoverleg van vanmiddag. De FNV is daarbij bereid te praten over matiging van de lonen, als in ruil daarvoor een reeks verslechteringen van tafel gaat. De uitkomst van dat overleg wordt ter goedkeuring voorgelegd aan alle 1,2 miljoen FNV-leden.

Om 18.30 vindt in het SER-gebouw in Den Haag een speciale vergadering plaats van de Federatieraad waarin de uitkomsten wordt besproken.

14 oktober 2003