AutoRai

14-10-2003

Ekström sluit DTM-seizoen af met tweede plaats

Met een tweede plaats voor de Zweedse coureur Mattias Ekström sloot het Team Abt Sportsline het seizoen 2003 in de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) af. Het team uit het Zuid-Duitse Kempten zette dit seizoen zes Abt-Audi TT-Rs in voor het toonaangevende toerwagenkampioenschap van Europa.

Laurent Aiello, vorig jaar met de Abt-Audi TT-R kampioen in de DTM, won dit seizoen de race op de Nürburgring. In totaal behaalde het Team Abt Sportsline dit jaar tien van de dertig mogelijke podiumplaatsen.

De kenners waren het erover eens: de tiende en laatste race van het DTM-seizoen 2003 op de Hockenheimring Baden-Württemberg was een van de spannendste wedstrijden uit de historie van het prestigieuze toerwagenkampioenschap. Niet alleen vanwege de beslissende strijd om de kampioenstitel, maar ook vanwege de competitie om de overwinning van de slotrace van het seizoen, die een recordaantal van 105.000 bezoekers trok. De Zweedse Abt-Audi-coureur Mattias Ekström vertrok vanaf de pole-position en reed een schitterende wedstrijd, waarin hij slechts nipt geslagen tweede werd. In de eindstand van het kampioenschap bezet Ekström, die in vijf van de tien races op het podium eindigde, de vierde plaats. Slechts vijf punten daarachter sloot de kampioen van vorig jaar, de Fransman Laurent Aiello, met zijn Abt-Audi TT-R, het seizoen als zesde in de eindstand af.

Ekström verloor tijdens de race op Hockenheim wat tijd bij de verplichte pitstops, maar reed vervolgens weer sterk naar voren en streed tot aan de finish om de overwinning. Had de race nog iets langer geduurd, dan had ik misschien nog wel gewonnen, aldus Ekström, die slechts twee tienden van een seconde achter de uiteindelijke winnaar Jean Alesi over de eindstreep kwam. Naast Ekström was ook Laurent Aiello een van de sterren van de race. Na problemen in de tijdtraining slechts als vijftiende gestart reed de Fransman een magistrale inhaalrace en werd uiteindelijk vijfde. Ook Peter Terting, met zijn 19 jaar de jongste DTM-rijder aller tijden, reed voor het eerst in de punten. De coureur van het S line Audi Junior Team werd achtste, een plaats voor Christian Abt. Tertings teamgenoot Martin Tomczyk werd dertiende, Karl Wendlinger werd als zeventiende geklasseerd.

In de eindstand van het merkenkampioenschap van de DTM bezet Audi de tweede plaats. In de titelstrijd voor teams werd PlayStation2 Red Bull Abt-Audi, het team van Ekström en Wendlinger, tweede, drie punten voor het team Hasseröder Abt-Audi van Abt en Aiello. Al onze zes coureurs hebben dit seizoen punten gescoord en goed gepresteerd. Ik ben tevreden, maar volgend jaar willen we de kampioenstitel terug, zo kondigde teambaas Hans-Jürgen Abt aan.