Gemeente Maastricht

Oktober 2003

Maastricht Europe: Maastricht gastheer van 26 internationale vergaderingen en evenementen

Onder de naam `Maastricht Europe' heeft de gemeente Maastricht in samenwerking met de Provincie Limburg, Maastrichts Expositie & Congres Centrum (MECC), het Maastrichts Congres Bureau en Universiteit Maastricht 26 internationale vergaderingen, conferenties, congressen en culturele manifestaties `binnengehaald'.

Na de Eurotop in 1991 en het Verdrag van Maastricht in 1992 zal Maastricht in 2004 opnieuw in het brandpunt van de politieke belangstelling staan. In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie vinden in de stad volgend jaar onder andere de vergaderingen van de Informele Raad voor Concurrentievermogen, de Informele Raad Sociale Zaken, de Informele Milieuraad en de Europese Conferentie Beroepsonderwijs plaats. Naast de politieke vergaderingen die op de agenda staan voor 2004, vinden er ook al eind 2003 een drietal politieke bijeenkomsten plaats in Maastricht: de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (1 en 2 december a.s.), de Standing Committee Raad van Europa (24 en 25 november) en de Nederlands Duitse conferentie (21 en 22 november a.s). (Voor een volledig overzicht zie bijlage).
De vergaderingen, conferenties en congressen zullen plaats vinden op verschillende locaties in de stad, waaronder het MECC en het Gouvernement.

Waarom Maastricht?

Maastricht beschikt voor het in huis halen van vergaderingen op internationaal politiek niveau een pasklaar en optimaal pakket van faciliteiten, voorzieningen en accommodaties (voldoende hotels, een congrescentrum). Ook aan de hoge eisen van veiligheidsmaatregelen kan de stad beantwoorden.
De herhaalde keuze voor Maastricht accentueert bovendien de (internationale) kwaliteiten van de stad: de internationale oriëntatie, de dynamiek en het compacte karakter van de stad. Maastricht mag zich dan ook oprecht een Europese stad noemen: de trein brengt je sneller naar Parijs dan naar Den Haag.

Naamsbekendheid

Maastricht grijpt de rol van het gastheerschap aan om de stad opnieuw (versterkt) internationaal te positioneren. Onderhoud van de zorgvuldig opgebouwde naamsbekendheid, mede dankzij het Verdrag van Maastricht in 1992, is een belangrijk element in het behoud en de ontwikkeling van de stad als werkstad, bezoekstad, zaken- en dienstenstad, cultuurstad, kennisstad en woonstad. Het genereert nieuwe economische functies en bedrijvigheid en het behoudt al bestaande bedrijvigheid. Blijvend investeren in naamsbekendheid is dan ook van wezenlijk belang voor het creëren van werkgelegenheid voor de stad.
De daadwerkelijke effecten van de inspanningen op het gebied van naamsbekendheid worden na afloop van het jaar 2004 in kaart gebracht.

Maastricht Cultuurstad

Wezenlijk onderdeel van het goed gastheerschap is het creëren van een aantrekkelijk en open cultureel klimaat. Het bieden van gastvrijheid aan nieuwe en jonge kunstenaars, zowel uit Maastricht en Limburg als uit het "nieuwe Europa" en het presenteren van een interessant en toegankelijk kunst- en cultuuraanbod voor inwoner en bezoeker is essentieel is voor de verdere ontwikkeling van de stad. In de mate dat Maastricht ook een creatieve stad is, zal de stad er ook in slagen om zich in het uitgebreide Europa blijvend te onderscheiden. Maastricht zal met zijn culturele evenementen aansluiten bij het landelijke culturele thema Thinking Forward. Met dit thema verwijzen we naar het nieuwe Europa, de toetreding van de Oost-Europese lidstaten. De stad wil een kruispunt zijn in deze eengemaakte culturele ruimte, De uitwerking van het programma vindt plaats in samenwerking met de creatieve krachten in stad en regio, de provincies Noord-Brabant en Limburg en de stad Den Bosch. We kiezen voor een mix van nieuwe evenementen met een Europese inkleuring van bestaande manifestaties. Met deze evenementen willen we laten zien hoe jonge makers in oost en west bezig zijn met dit nieuwe Europa. Het programma is in ontwikkeling. We kiezen voor kwaliteit, focus, bereik en voor actuele kunstvormen

De volgende items staan al vast:

* Nieuw aanbod Europees straattheater in de zomer van 2004: opening Europese Culturele Manifestatie 1 tot en met 4 juli en festival medio augustus in de binnenstad

* Forts and Lights: in samenwerking met Lille en andere vestingsteden, waaronder Den Bosch, wordt van 10 tot 12 september wordt het thema Vestingstad, onder meer in Fort Sint-Pieter, uitgewerkt

* The Vincent:- Bi-Annual Award for Contemporary Art in Europe (10 september 2004 12 januari 2005). Deze kunstprijs van Bonnefanten, in samenwerking met de stad Maastricht en de Provincie, wordt in 2004 uitgereikt aan de Poolse kunstenaar Pawel Althamer
* De Ontvoering van Europa - Internationale theaterconferentie van de Toneelacademie Maastricht, met voorstellingen van de toneelopleidingen uit Oost-Europa, jonge makers en een festival in de Euregio in oude industriële gebieden

Veiligheid

Veiligheidsaspecten hebben een grote rol gespeeld in de keuze van organisatoren om naar Maastricht te komen. Maastricht is in staat om de stad tijdens grote bijeenkomsten als bijvoorbeeld de OVSE, aanwezigen optimaal te beveiligen. Met name voor de locaties waar politici zich bevinden, zowel tijdens en na het officiële programma's, worden door de Politie Regio Limburg Zuid veiligheidsprotocollen opgesteld. Deze protocollen verschillen per bijeenkomst in intensiteit. In bepaalde gevallen betekent het dat omwonenden en ondernemers in de nabijheid van deze locaties tijdens het verblijf van politici geaccrediteerd dienen te zijn. Men probeert de overlast ontstaat zoveel mogelijk te beperken.