Praktijkonderzoek Veehouderij

Jumpex-paard in finale WK Lanaken

Eén van de paarden uit het JUMPEX-onderzoek dat op de Waiboerhoeve in Lelystad is uitgevoerd, heeft in Lanaken de finale gehaald van het FEI Wereldkampioenschap springen voor jonge paarden. De bruine Raider (Inferno x Concorde) liep met Alan Waldman in het zadel zonder fouten door de eerste twee kwalificatierondes. Helaas bleek de beslissende finale op de mooie graspiste van Zangersheide een treetje te hoog wat resulteerde in "een balk" op de laatste hindernis.

De ruin, inmiddels in gezamenlijk eigendom van Waldman, Schep en Dings bv, is geboren op het proefbedrijf paarden van de Waiboerhoeve in Lelystad waar hij vijf jaar lang heeft deelgenomen aan het JUMPEX-onderzoek. In dit onderzoek is uitgebreid studie gemaakt van de mogelijkheden springtalenten te ontwikkelen vanaf jonge leeftijd. Vanuit diverse onderzoeksdisciplines en invalshoeken zijn de paarden vijf jaar lang onder de loep genomen.

Het praktijkonderzoek in Lelystad en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht hebben vele lichamelijke en "geestelijke" waarnemingen gedaan, zoals de waarnemingen tijdens springtrainingen, röntgenonderzoek, klinische beoordelingen, spieronderzoek, bewegingsanalyse, bloedonderzoek, hartslagmetingen, lichaamsmaten en wegen. Daarnaast zijn de paarden ingezet voor karakter- en gedragsonderzoek, wat al heeft geresulteerd in het proefschrift Horsonality ® van Kathalijne Visser.
Na een periode weidegang is een trainings- en africhtingsfase in Deurne uitgevoerd. Deze fase is na zestien maanden in juni dit jaar afgesloten met een veiling van de onderzoekspaarden. Alle gegevens van de deelonderzoeken worden momenteel verwerkt. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op de themadag JUMPEX in maart 2004.
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 14-10-2003 12:48.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl