Dienstenbond CNV

Akkoord over CAO Tuinbouwveilingen
14-10-2003

Tussen CNV Dienstenbond en de werkgeversvereniging van de tuinbouwveilingen is op vrijdag 10 oktober een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO. Deze vrijdag wilden de werkgevers dan toch komen met de door ons zo gewenste loonsverhoging.

De oude CAO was afgelopen op 1 januari 2003. Zoals u weet, hebben wij voor de vakantie tijdens uitgebreide onderhandelingsrondes geprobeerd om toen al tot een akkoord te komen. Dat bleek toen nog onmogelijk. De nu dan toch gemaakte afspraken staan hieronder op een rij.

Looptijd
De CAO gaat (met terugwerkende kracht) in op 1 januari 2003 en loopt door tot 1 april 2004. De gedachte hierachter is dat er dan meer duidelijk is over de kabinetsvoornemens en de uitkomsten van het najaarsoverleg dat morgen gevoerd wordt.

Loon
In totaal krijgt u gedurende de hele looptijd van de CAO een verhoging van 2,5%. U heeft daarvan reeds ontvangen 1,25% per 1 januari 2003 en 0,25% per 1 juli 2003. Per 1 januari 2004 ontvangt u nog 1%.

Vergoeding BHV
De vergoeding van de BHV-ers (waaronder de EHBO-ers) wordt in de CAO opgenomen; de vergoeding wordt verhoogd met de loonsverhogingen.

Prépensioen
In het voorjaar hebben wij uitvoeringsafspraken gemaakt met de werkgevers over de prépensioenregeling, de garantie- en overgangsregeling. Die afspraken zijn onderdeel van deze CAO.

Arbeid en Zorg
Sinds 1 december 2001 bestaat de wet Arbeid en Zorg. In die wet is bepaald wanneer een werknemer in bepaalde situaties (deels) betaald verlof kan genieten. Er is bijvoorbeeld sprake van een recht op 2 x de normale arbeidsduur verlof (voor een fulltimer dus 10 dagen) tegen 70% van het inkomen om een zieke te verzorgen (kortdurende verlof). Van sommige bepalingen staat in de wet dat de werkgever in overleg met de OR of PVT mag afwijken (ook ten negatieve). Wij hebben nu afgesproken dat dat niet het geval zal zijn. Wilt u precies weten wat er in de wet staat, neemt u dan contact op met ons kantoor.

Wet Verbetering Poortwachter
De CAO is nog niet helemaal aangepast aan de veranderingen als gevolg van de wet Verbetering Poortwachter. U moet daarbij denken aan het feit dat we moeten proberen te definiëren wat passende arbeid is, wat een geslaagde reïntegratie is en hoe het zit met een recht op een second opinion.
Als gezonde werknemer staat dit misschien voor uw gevoel ver van u af, maar zodra de situatie zich voordoet dat u (langer dan 13 weken) ziek bent, dan kunt u hier al mee te maken krijgen.
Stel je voor dat u wel geschikt bent om te werken, maar niet in uw eigen werk, hoe zit het dan met uw loon? Of als de arbodienst vindt dat u kunt werken en u bent het er niet mee eens, wat dan? Omdat situaties als deze onmiddellijk ingrijpen in uw loon en andere arbeidsvoorwaarden is het belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken.
Wij hebben nu afgesproken dat een werkgroep, waar CNV dienstenbond ook deel van uitmaakt, zal proberen konkrete afspraken te maken zodat die de volgende keer in de CAO kunnen worden opgenomen.

CAO-boekje
U zult begrijpen dat er deze keer geen CAO-boekje komt. Wel zullen wij vragen aan u allemaal een wijzigingsformulier te sturen, zodat u die in uw CAO-boekje kunt bijvoegen.

Leden hebben het laatste woord
Na overleg met onze kaderleden, legt CNV Dienstenbond dit akkoord met een positief advies aan u voor. Dat betekent dat wij u vragen om in te stemmen met het bereikte resultaat. U kunt daarvoor gebruik maken van het reactieformulier dat onze leden eerder al hebben ontvangen. Graag wil ik uiterlijk 31 oktober van u hebben vernomen of u kunt instemmen of niet.
U kunt het reactieformulier terugsturen, faxen of u kunt uw mening per email bekend maken. In het laatste geval wil ik u vragen om er uitdrukkelijk bij te zetten dat het gaat om de CAO voor de Tuinbouwveilingen, onder vermelding van uw naam en adres. Ons emailadres is: a.bulsink@cnvdibo.nl.

Vragen?
Wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Aletta Bulsink, kantoor Apeldoorn CNV Dienstenbond, tel: (055)5772640.