Gemeente Heythuysen

Nieuws

Tip rookmelders

ALS IEDERE SECONDE TELTROOKMELDERS WAARSCHUWEN TIJDIG BIJ BRAND IN HUIS

Als er brand uitbreekt telt iedere seconde. Veel mensen denken dat het hun niet zal overkomen. Wellicht denkt u dat ook. Toch breekt er nog altijd gemiddeld in twintig woningen per dag een brand uit. Dat zijn zo'n 8.000 woningbranden per jaar. Hierbij zijn er vijftig dodelijke slachtoffers en 800 zwaargewonden te betreuren. Het nemen van enkele simpele voorzorgsmaatregelen, zoals het plaatsen van rookmelders, kan uw leven en dat van uw huisgenoten redden.

Rookmelder is noodzaak
De meeste branden ontstaan terwijl u slaapt. Bij brand is niet alleen het vuur gevaarlijk, maar ook de rook. Rook bevat namelijk koolmonoxide dat werkt als een slaapgas en u ruikt het niet. U wordt dus niet wakker van de rook! De brandweer vindt vaak mensen die vredig slapend zijn verbrand. Daarom is het belangrijk dat u gewaarschuwd wordt, zodat u en uw medebewoners op tijd het huis kunnen verlaten in geval van brand.

Rookmelders zijn 'waarschuwers' die u in de zogenaamde 'verkeersruimtes' (gangen, trappen) van uw huis plaatst. Op dit moment zijn rookmelders (nog) niet verplicht voor de bestaande bouw. Nieuwbouwhuizen zijn vanaf 2002 standaard voorzien van een rookmelder op elke verdieping.

Typen en werking
Een rookmelder is een apparaatje dat bij het ontdekken van brand heel hard gaat loeien of rinkelen zodra er rook in komt. Het alarmgeluid is zo indringend dat slapende mensen er wakker van worden.

Er zijn twee soorten rookmelders in de handel: (a) ionisatierookmelders en (b) optische rookmelders. Wie nog geen rookmelder heeft, doet er verstandig aan te kiezen voor een optische melder. Deze reageert namelijk het best op het gevaarlijkste type woningbrand: de smeulbrand.

Er is nog een reden om te kiezen voor een optische melder: vanaf 1 januari 2005 is alleen dit type melder verkrijgbaar.

Een kwalitatief goede rookmelder herkent u aan het keurmerk "Goedgekeurd Keurmerkinstituut". Dit onafhankelijk keurmerk is de opvolger van het keurmerk van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen en het Goedmerk. Deze rookmelders zijn uitgebreid getest en voldoen aan strenge eisen.

Rookmelders hebben een levensduur van circa 10 jaar. Een afgedankte ionisatiemelder hoort niet in de vuilnisbak. De ionisatiemelder moet net als batterijen worden beschouwd als klein chemisch afval.