Milieukeur

14/10/2003

Milieukeur brengt milieuvriendelijker beheer van groen en verhardingen in beeld

De Milieukeurcriteria voor het beheer van groen en verhardingen zijn begin oktober gepubliceerd. Deze criteria zijn gericht op het terugdringen van milieubelasting bij het beheer van groen en verhardingen, zoals bedrijfsterreinen, gemeentelijk groen en verhardingen en sport- en golfterreinen. Dit betekent dat nu voor niet-landbouwkundig gebruik van bestrijdingsmiddelen ook certificatie volgens Milieukeur mogelijk is.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen op verhardingen (zoals bedrijfsterreinen en trottoirs), hoewel klein van omvang, vormt al jaren een groot probleem voor de drinkwaterbereiding uit oppervlaktewater. Uit onderzoek (VEWIN, 2001) blijkt dat één procent van het totale gebruik van bestrijdingsmiddelen dat op verhardingen wordt gespoten meer dan vijftien procent van de totale kosten veroorzaakt om resten van bestrijdingsmiddelen uit het water te zuiveren. Een aanzienlijk deel van de bestrijdingsmiddelen dat op verhardingen wordt gespoten komt vrijwel direct via het riool in het oppervlaktewater terecht.

De criteria zijn per milieuthema en per terreintype vastgesteld. De belangrijkste milieuthema's zijn: het gebruik van bestrijdingsmiddelen (met name onkruidbestrijdingsmiddelen), bemesting, groen- en zwerfval en gladheidbestrijding. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan natuur, inkoop van duurzame inrichtingsmaterialen, smeermiddelen en brandstof, hondenpoep, belijning en milieucommunicatie. Milieukeur maakt zowel naar de politiek, uitvoerende partijen als de burger duurzaam beheer zichtbaar. Dit zorgt voor draagvlak voor de extra (financiële) inspanningen die voor dit beheer nodig zijn.

Het onderzoek voor de ontwikkeling van deze criteria is ondersteund door VEWIN (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland) en de provincies Noord-Brabant, Zeeland, Friesland en Noord-Holland. Bij de totstandkoming van de Milieukeurcriteria zijn verder verschillende partijen actief betrokken geweest, zoals beheerders, onderzoekers en maatschappelijke organisaties. Het begeleidende onderzoek voor de ontwikkeling van de criteria is uitgevoerd door het CLM Onderzoek en Advies B.V. en EcoConsult.

Den Haag, 13 oktober 2003