De Unie


UWV - Laatste ontwikkelingen 3

14 oktober 2003 - Ik wil u door deze brief weer even op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen binnen het UWV.


1. Boventalligheid!
Via kaderleden heb ik begrepen dat leden met de vorige infobrief in de hand niet meewerken aan de herplaatsingsoperatie volgens het huidige sociaal plan.
Dit is absoluut onverstandig. Weiger niet om mee te werken aan een mogelijke herplaatsing. Maak wel bezwaar tegen je boventalligheid indien je het daarmee (vanwege onze argumenten) niet eens bent. Doe dat via de gebruikelijke weg.
Door te weigeren mee te werken aan een aanbod van een passende functie kan je je rechten verspelen. Als vakbond hebben wij getracht de werkgever duidelijk te maken dat de procedure niet juist is. Wij kunnen echter nog niets afdwingen.
Wij zijn bezig met een mogelijk proefproces om de juridische houdbaarheid van de procedure te toetsen. Wij houden u hiervan op de hoogte.


2. Instrumenten uit sociaal plan kunnen eerder worden ingezet. Via kaderleden en via de OR hebben wij gehoord dat de UWV per 1 oktober jl. de instrumenten van het sociaal plan ook gaat inzetten voor mensen die niet als boventalige zijn aangewezen. De vakbonden zijn hierover zelf nog niet geïnformeerd.
Wij geven het desondanks toch alvast maar even door.


3. Informatie uit het laatste open overleg met de Raad van Bestuur. Kort voor het verschijnen van algemene infobrief 2 zijn de vakbonden in gesprek geweest met de Raad van Bestuur. Er zijn nog enkele punten die ik aan u door wil geven.

3.1.UWV en nieuwe kabinetsplannen.
Het UWV heeft 2 wekelijks overleg met ministerie SZW. Zodra nieuwe maatregelen bekend worden zal het UWV daarop reageren.

3.2. SUB
De 800 medewerkers die mee overgaan naar belastingdienst komen voort uit interne berekening van belastingdienst. De wijze van berekenen zal nog beschikbaar worden gesteld aan de vakbonden. De bedoeling is dat het UWV en belastingdienst dit najaar een protocol afspreken met daarin afspraken over voorwaarden met betrekking tot de overgang.
De vakbonden hebben zich ook al bij collega vakbonden gemeld om te gaan spreken over de voorwaarden van overgang. Hierover hoort u later meer.

3.3 Opbrengst verminderde instroom WAO
In de documentatie van het SZW zijn de opbrengsten terug te vinden van de verminderde WAO instroom. De afgelopen jaren is veel minder uitgegeven dan in de jaren hieraan vooraf gaand was verondersteld. Het gaat hier om grote bedragen. Het UWV heeft daarover aan het ministerie ook advies gegeven over aanpassingen van de premie.

3.4. Ontwikkelingen AG
Tot op vandaag (8 oktober 2003) is nog steeds geen adviesaanvraag bij de OR ingediend. Er is wel sprake van een brief (van inmiddels 5 kantjes) maar er is nog niets binnen.
Standpunt van OR is nog steeds onveranderd. Vakbonden begrijpen nog steeds niet dat er geen adviesaanvraag is ingediend. RvB heeft aangegeven dat zij in het vervolg alerter zullen zijn bij het informeren van de vakbonden. In het AG proces (970 banen) is dat niet goed gegaan. Actiepunt van RvB is om vakorganisaties snel te betrekken.

3.5 Overhead analyse
In de maand oktober zullen de implementatieplannen met betrekking tot de 9 werkvelden richting Raad van Bestuur gaan. Daarna gaan adviesaanvragen richting OR. Vakbonden zullen daarvan afschriften krijgen.

3.6. Overheveling Andere Taken
Er is een driehoeksafspraak gemaakt met betrekking tot de ontvlechting andere taken. Arbeidsongeschiktheid zal uiterlijk 1 januari 2006, WW uiterlijk 1 januari 2008 en premie en incasso (WG) uiterlijk 1 januari 2006 worden ontvlochten.
Werkgroepen hebben de opdracht om in kaart te brengen: welk werk gaat over, welke mensen gaan in welke fase over en wat is nodig om dat te regelen.

3.7 Sociaal beleid
P&O is bezig 5 programmas te ontwikkelen die moeten helpen om het UWV ook in de toekomst een vitale onderneming te laten zijn die voor zijn taak is opgewassen. De plannen zullen in oktober 2003 aan Raad van Bestuur worden gepresenteerd.


4. Telewerkbeleid.
Per 1 januari 2004 is er een telewerkbeleid. Raad van Bestuur heeft ons het beleid (zie bijlage) overhandigd. Telewerken wordt naar de toekomst puur functioneel ingezet voor de buitendienst medewerkers. Zij hebben dan geen werkplek meer op een UWV-kantoor. Kortom een voor de vakbonden teleurstellende ontwikkeling. Er is hiermee geen gevolg gegeven aan wensen van het personeel om bredere inzet van telewerkbeleid in te voeren.


5. Verplichte pensionering op 62 jaar ?
Er zijn door verschillende leden vragen gesteld over de rechtmatigheid van de verplichte pensionering op 62 bij het UWV. Dit wordt op het moment door juristen van De Unie uitgezocht. Er is jurisprudentie op dit gebied waarbij de uitslag naar beide kanten kan uitvallen. Ook is er in Nederland wetgeving op dit punt in voorbereiding. Bestaande Europese regelgeving zal moeten worden gevolgd. In de volgende informatie brief zal hierop worden teruggekomen

Ik hoop u hiermee weer wat meerduidelijkheid te hebben verschaft. Met vriendelijke groet,

Roel Zijlstra
Bestuurder

dinsdag, 14 oktober 2003